Det starter som en rød, øm kul på huden som ofte blir mye større og mer betent før den forsvinner. Ja, vi snakker om kviser. Det latinske navnet forteller mye om følelsene rundt denne betennelsessykdommen som rammer både unge og voksne, men aller oftest ungdommer midt i puberteten. Akne vulgaris oppstår når en talgkjertel tetter seg igjen og blir betent. Man antar at hormonelle forandringer i kroppen er den viktigste årsaken. Kvisene opptrer vanligvis der talgkjertlene er størst, nemlig i ansiktet, på ryggen og på brystet. For de fleste er det forbigående, mens andre kan være plaget av kviser i flere tiår.
Hvorfor får man kviser?
Få sykdommer er mer myteomspunnede enn kviser. Det har i en årrekke blitt spekulert i ulike årsaker og teorier, men det er i senere tid blitt tydelig at der finnes en forbindelse mellom bakterien Propionibacterium acnes og forekomsten av kviser. Det som i realiteten skjer er at talg av og til blir sittende fast i åpningen av talgkjertelen. Dette starter en prosess der bakterien Propionibacterium acnes begynner å bryte ned talget og avfallsstoffene som produseres skaper en irritasjon i selve kjertelen. Resultatet er en betennelse med pussdannelse, også kjent som en kvise. Kviseproblemer knyttes ofte til puberteten eller andre perioder i livet med større hormonforandringer i kroppen. Særlig tenker man da på økt produksjon av testosteron, som har en direkte innvirkning på talgproduksjonen. Denne økte talgproduksjonen kan man ofte observere som sorte eller hvite prikker i huden, populært kalt hudormer. Det er likevel altså først når disse blir betente at vi snakker om kviser.
Det antas at kviser kan ha en arvelig komponent siden familiemedlemmer gjerne har samme type og grad av hudproblemer. Likevel finnes det nok av unntak til å konstantere at det ikke er en helt vanntett teori.
I motsetning til hva mange tror, har verken dårlig hygiene eller kosthold blitt påvist som direkte årsaker til kviser. Det man derimot har bekreftet er at alkohol kan forverre plagene ettersom et høyt inntak fører til hormonforandringer i kroppen.
Hva kan man gjøre?
Som oftest forsvinner kvisene når kroppens hormonbalanse kommer i orden igjen, som for eksempel etter puberteten. Enkelte former for kviser kan derimot føre til skjemmende arr og det er viktig å få behandling for disse før skaden er skjedd. Det finnes en rekke forebyggende tiltak du kan gjøre selv, men i noen tilfeller kan det være best å kontakte lege eller en hudspesialist. Se nedenfor for noen av tingene du selv kan forsøke i kampen mot kvisene:
- Ikke klem på kvisene! Dette vil alltid gjør vondt verre.
- For noen hjelper det å være ute i solen. Hvis du merker at kvisene avtar i sommerhalvåret når du får mer naturlig sollys på huden enn resten av året, bør du utnytte dette best mulig året rundt.
- Selv om det ikke finnes dokumenterte beviser på at kosthold påvirker utvikling av kviser, er det mange som opplever en sammenheng. Hvis du ser at huden din blir bedre av å unngå enkelte typer mat, bør du stole på dine egne erfaringer og fortsette med denne dietten. Alkohol bør inntas med moderasjon.
- Det finnes mange gode hudpleieserier beregnet for fet og uren hud som kan hjelpe mot lettere kviseplager. Både apotek og hudpleiesalonger kan anbefale renseprodukter og kremer tilpasset dine særegne behov, samt kosmetikk som hjelper deg å skjule problemene. Det er viktig å velge riktige produkter for å på best mulig måte kunne behandle kvisene.
Hvordan behandle kviser?
Behandling av kviser ved hjelp av kremer kan redusere problemene, men vanligvis vil det ikke kunne kurere dem for godt.
Ved mer alvorlige problemer er ikke alltid hudpleieprodukter nok for å bekjempe kvisene. Det finnes både reseptfrie og reseptbelagte legemidler som reduserer tilveksten av bakterier og demper betennelser i huden. Blant annet har antibiotika, bakteriedrepende midler, hormonbehandlinger og A-vitaminderivater vist seg å kunne hjelpe mot kviser. Det er viktig å forstå at det ofte kan ta lang tid å behandle slike hudproblemer og at resultatene gjerne lar vente på seg, ofte i flere måneder.
Hos hudleger og plastikkirurger tilbys også eksfoliering av huden og lysbehandling som behandlingsmetoder (mekanisk fjerning) for både kviser og de ofte skjemmende arrdannelsene kviser etterlater seg.