Er mat medvirkende til kviseutbrudd?

Kostholdet er viktig for mange ting når det gjelder kroppen og helsen vår. Så også når det gjelder kroppens største organ – huden. Det gjøres hele tiden forskning på dette området og det er ikke alltid at ekspertene er helt enige. Ut i fra erfaring vil mange leger si at det uansett er en tydelig sammenheng mellom kosthold og forekomst av kviser/akne. De fleste er dog enige om at et variert kosthold gir et bedre immunforsvar, og når kroppen klarer å forsvare seg optimalt holder også hud problemer seg mer eller mindre borte. Dette gjelder særlig ved lette til moderate problemer. Ved alvorlige utbrudd og store plager kan den definitive løsningen være å ty til legebehandling og medisiner. Noen av disse behandlingsmetodene for kviser kan du lese om her.

Ja-mat for å holde kvisene på avstand

Det finnes forskjellige typer mat som vi kan kalle Ja-mat når det kommer til å holde hud problemene i sjakk, dvs. som påvirker huden din positivt. Dette er mat som beskytter hudcellene mot diverse skader. Det er bra for hele deg, deriblant for huden din, å spise variert og sunt. Det kan være lurt å bytte ut søtsaker og brus med nok frukt og grønt i løpet av dagen, spesielt i hverdagene. En banan eller en deilig sommerfrukt kan gi deg en optimal start på dagen, både for huden og for humøret. Ta med ferdigskrelt gulrot i vesken som du kan knaske på når du føler sulten og suget på noe søtt snike seg på. Slik kan du også forebygge kviser. Les mer om kviser og kosthold her.

Nei-mat som kan gi deg problemer med kviser

Enkelte matvarer kan gi deg uren hud, dvs. de kan trigge utbrudd av kviser. Raske karbohydrater, deriblant sukker, er storeslem når det kommer til uren hud. Disse gjør at testosteron-opptaket i talgkjertlene intensiveres. En tidligere studie har vist at også store menger sukker i kombinasjon med proteiner i melken, kan øke produksjonen av et hormon i kroppen som fører til større produksjon av olje, og dermed lettere gi problemer med huden. Les mer om sukker, fett og kviser på denne siden. Kosthold med stort innhold av jod kan føre til at det får negative konsekvenser med utslag i huden. Det skal så sies at inntaket må være veldig høyt for at det skal gi utslag, men er du stadig plaget på dette området kan det være lurt å begrense inntaket av jod-innholdig mat, som f.eks krabbe, hummer og scampi.

Dårlig psykisk helse fører lettere til dårlig kosthold – dermed også kviser

Når vi føler oss nedbrutt mentalt, noe vi alle gjør en eller flere ganger i løpet av livet i større eller mindre grad, kan det ha stor innvirkning på hva vi putter i oss i løpet av dagen. Det kan være lett å ty til lette løsninger, at vi rett og slett ikke har overskudd til å tenke i de baner eller at vi rett og slett ikke bryr oss i en periode. Hvis de psykiske problemene varer over lengre tid vil også huden kjenne virkningene av dårlig kosthold. Snakk med legen din slik at du kan få den hjelpen du trenger i vanskelige perioder, dermed hjelper du også huden din med å holde seg ren, skinnende og uten kviser. Les mer om de mer uvanlige årsakene til kviser her.