Uvanlige årsaker til kviser

De fleste vil oppleve kviser og uren hud i løpet av livet, enten det er i tenårene eller i voksen alder. Noen rammes hardere, og kan streve lenge med å bekjempe problemet. Kvisene skyldes stort sett hormonelle endringer, men flere faktorer kan medvirke, slik som arv, stress eller kosthold. Det er også noen uvanlige årsaker, som mange ikke er klar over. Dermed kan det være ekstra vanskelig for noen å bli kvitt kvisene, dersom de ikke behandler ut ifra riktig årsak.

Allergi, vitaminmangel og sykdom

Glutenallergi:

Allergi eller sensitivitet for gluten innebærer flere diffuse symptomer, og er derfor vanskelig å diagnostisere. Mange er ikke klar over sin gluten-følsomhet, og heller ikke at det finnes en forbindelse mellom gluten og kviser. Er du følsom for gluten, har det lite å si hvor sunt du spiser. Det vil likevel oppstå betennelsesreaksjoner i huden og kroppen generelt ved regelmessig eksponering for gluten. Ettersom gluten finnes i svært mange produkter, er det vanskelig å unngå. De fleste forbinder glutenallergi med mageproblemer, men hudproblemer er et av de skjulte symptomene. Intoleranse for gluten forårsaker en betennelse i tynntarmen, som vil hindre kroppens opptak av enkelte næringsstoffer. Når ufordøyde proteinmolekyler kommer ut i blodet, vil avfallsstoffer hopes opp, histamin-nivået øker og fører til inflammasjon. I noen tilfeller oppstår det hudreaksjoner i form av kviser, eksem eller kløende utslett.

Vitaminmangel:

Kostholdet påvirker huden vår, og vitaminer og mineraler er essensielle for å bevare en god helse og frisk hud. Har du mangel på vitaminene A,B,C,E eller sink kan det være grunnen til at du får kviser. Det er derfor viktig med et variert kosthold rikt på både antioksidanter og vitaminer. Om du plages av kviser og urenheter er det spesielt viktig å inkludere sink og vitamin A i kostholdet. De har begge bakteriedrepende egenskaper, og er derfor svært gunstig mot akne og fet hud. Sink er nødvendig da det vil bidra til et bedre opptak av vitamin A. Omega 3-fettsyrer har en betennelsesdempende effekt og vil kunne nære huden fra innsiden, mens antioksidanter er viktig for beskyttelse av cellene.

Polycystisk ovariesyndrom:

Akne kan i noen tilfeller skyldes underliggende sykdom eller tilstander man ikke er klar over. Polycystisk ovariesyndrom (PCOS), rammer 5-6 % av kvinner i fruktbar alder. Dette er en tilstand med hormoner i ubalanse, som medfører cyster på eggstokkene, menstruasjonsforstyrrelser, kviser, vektøkning og vanskeligheter med å bli gravid. Kvinner med PCOS har ofte unormalt høye nivåer av androgener (mannlige kjønnshormoner). Dette forårsaker uønsket hårvekst, akne og fet hud.

Behandling avhenger av om man ønsker barn eller ikke. Vektreduksjon med kostendringer og økt aktivitetsnivå, er ofte tilstrekkelig. P-piller er aktuelt som en del av behandlingen for de som ikke ønsker barn. Dette vil redusere flere av de mannlige trekkene, og vil normalisere menstruasjonen. Uønsket hårvekst kan eventuelt fjernes med laser eller andre metoder. De som ønsker å bli gravide, kan få medikamenter som fremmer eggløsning, eventuelt prøverørsbehandling.

Kviser av koffein

Store mengder koffein kan være en medvirkende årsak til kviser og uren hud. Koffein er vanndrivende og vil dermed føre til tørr hud og dehydrering ved stort inntak. Det har også en innvirkning på kroppens hormoner, ved at stoffet stimulerer nervesystemet og utskillelsen av adrenalin og kortison. Årsaken til kviser forårsaket av koffein, har ofte en sammenheng med et høyt inntak ved lite søvn. Dette fører til stress, som er en typisk årsak til forverring eller utbrudd av kviser. Dersom du drikker mye koffeinholdig drikke, enten det er kaffe, cola eller energidrikker, er det lurt å begrense inntaket om du plages med kviser.

Det er flere uvanlige årsaker og uvaner som kan være utløsende faktorer, da vi ubevisst tilfører huden bakterier. Sengetøy og håndklær kan for eksempel være kilder til mye bakterier dersom de ikke skiftes ofte nok. For de som opplever kviser på en side av ansiktet, kan hyppig press av mobiltelefon eller et instrument (som fiolin) være årsaken. Dersom du har forsøkt det meste for å unngå kviser, uten å lykkes, lønner det seg derfor å tenke litt utenfor boksen. Kan det være noe du ikke tåler, tilstander du ikke vet om, eller uvaner du ikke tenker over? Finner du riktig årsak, er det lettere å forebygge og behandle kvisene.