Kjenn din hudtype

Hvem vil vel ikke ha en hud som er sunn? Mange av problemene som oppstår ved irritert hud er rett og slett fordi vi behandler den feil. Start med å kjenne din hudtype. Da vet du hvordan du skal ta vare på den.

Finn ut av hvilken hudtype du har

  • Tørr hud er flassete, skjellete, eller grov.
  • Fet hud er skinnende, fet, og kan ha store porer.
  • En kombinert hudtype er tørr i noen områder (vanligvis kinnene) og fet i andre (panne, nese og hake).
  • Sensitiv hud kan svi, brenne eller klø etter at du har brukt litt sminke eller andre produkter.
  • Normal hud er balansert, klar og ikke sensitiv.

Når du vet hvilken hudtype du har, er det bare å komme i gang med å vedlikeholde den -på riktig måte.

Rengjøring av Normal / Kombinert hud

Ikke bruk hvilken som helst såpe for å vaske ansiktet. Du trenger ikke å kjøpe fancy, dyre produkter. Du trenger bare å finne hudpleie som fungerer for deg. Bruk en mild rensemelk eller såpe og vask – ikke skrubb ansiktet. Skyll rikelig med varmt vann, deretter tørk den forsiktig. Hvis du legger merke til at huden tørker ut eller blir fet, prøv en annen cleanser. For mye fuktighetskrem på en kombinert hud vil føre til blokkerte porer.

Rengjøring av tørr hud

Hvis du har en tørr hud, bruk en mild cleanser som ikke har alkohol eller parfyme.
Disse ingrediensene kan tørke huden ut enda mer. Vask huden forsiktig, skyll deretter rikelig med lunkent vann. Ikke bruk varmt vann, fordi det fjerner de naturlige oljene fra ansiktet ditt raskere. Prøv peeling en gang i uken for å bli kvitt flassende hud. Det vil gjøre at huden din ser klarere ut, og gir den et jevnere uttrykk.

Rengjøring av fet hud

Hvis huden din er fet, bruk et oljefritt produkt for å vaske ansiktet. Skyll rikelig med lunkent vann. Det kan være lurt å bruke en toner eller et sammentrekkende produkt etter at du har vasket ansiktet ditt, men vær forsiktig fordi det kan irritere huden din. De kan ta vekk noe av det naturlige fettlaget, slik at ansiktet ditt blir mindre skinnende, og bidrar til å holde huden ren.

Rengjøring av Sensitiv hud

Hvis huden din er sensitiv, vask det med en svært mild rensemelk og skyll med lunkent vann. Sørg for å klappe – ikke gni – huden tørr. Eksfoliering kan irritere sensitiv hud. Prøv ikke å bruke produkter som inneholder alkohol, såpe, syre, eller duft. Se etter beroligende ingredienser som aloe vera, kamille, grønn te, polyfenoler, og havre. Jo færre ingredienser i et hudpleieprodukt, jo lykkeligere vil ansiktet ditt være.

Det er viktig å holde huden fuktig

Du tror kanskje du er for ung til å trenge fuktighetskrem – eller at huden din er for fet – men all hud trenger fuktighet. En riktig fuktighetskrem vil hindre at huden tørker ut. Krem huden hver dag, uansett hvilken hudtype du har. Påfør den mens huden fortsatt er fuktig etter en vask eller skylling, dette er for å hjelpe til med å forsegle fuktigheten. Hvis du har akne eller huden din er fet, finn en fuktighetskrem som er lett og oljefri, så den ikke blokkerer porene.

Les mer om hvilken cleanser som passer best til din hudtype her (NB! På engelsk)

Når bør du vaske deg?

Du kan tørke ut huden ved å vaske den for mye, så en gang om dagen er greit for de fleste. Skyll ansiktet om morgenen med lunkent vann. Bruk et mykt håndkle til å klappe den -ikke gni den- tørr. Om kvelden kan du vaske med en cleanser eller en mild såpe, som hjelper deg med å vaske vekk dagens smuss og makeup. Hvis du er mye fysisk aktiv, kan det være lurt å vaske ansiktet etter en økt, med en mild rensemelk. Svette kan tette porene og forverrer problemer med akne. Sjekk ut noen kjeeringråd mot kviser her