Kan dårlig kosthold være en årsak til kviser?

Du blir hva du spiser heter det – det gjelder også angående huden din. Mange av oss har vel tenkt at nabojenta eller slektningen ser ut til å kunne spise hva som helst og ikke få et fnugg av plager, hverken med huden eller andre ting. Mens du selv bare så vidt smaker på skalldyr og sjokolade popper røde prikker fram med en gang. Selv om ekspertene er enige om at mat alene ikke er en medvirkende årsak til kviser, er noen mennesker definitivt mer mottakelig for skjemmende utbrudd i huden hvis man ikke er tilstrekkelig forsiktig og oppmerksom på hva man spiser.

Hva slags mat kan ha medvirkning til kviser?

Matvarer med jod:

Matvarer som inneholder mye jod, dvs. krabbe, hummer, kreps og f.eks salt som er tilsatt jod kan ha en negativ innvirkning på huden og forekomster av kviser og akne. Det skal sies av inntaket må være meget høyt for at det skal gi problemer av dette slaget, men er du en som plages med huden din kan det være lurt å prøve å kutte ut en stund for å se om akkurat denne typen mat gir utslag hos deg.

Melk og melkeprodukter:

Enkelte studier kan vise til at overdrevent melkeinntak kan være en medvirkende årsak til kviser. Det kan være lurt å prøve å redusere mengden av melkeprodukter hvis du er mye plaget med huden din, for å se om det kan gi en positiv effekt.

Karbohydrater:

Karbohydrater – de raske – kan være medvirkende til flere problemer med kroppen. Matvarer som inneholder sukker og hvitt mel gjør heller ingen gode tjenester for huden din. De gjør at opptaket av testosteron i talgkjertlene økes, som igjen øker produksjonen av kviser. Velg heller såkalte langsomme karbohydrater i kostholdet, som f.eks grove mel- og kornblandinger, fullkorn, bær og grønnsaker.

Andre medvirkende årsaker til kviser

Stress:

Stress kan definitivt ha en medvirkende årsak til kviser og akne. Når vi stresser gjør det at produksjon av stresshormoner øker, og dette igjen fører til økt talgproduksjon. Stress svekker også immunforsvaret vårt og gjør at helingen av sår går saktere. Dermed blir den naturlige reparasjonprosessen i huden redusert.

Sminke/sminkefjernere:

Enkelte typer sminke, sminkefjernere og kremer kan ha den effekten at den tilstopper huden. Dette gjelder produkter som inneholder kunstige duft- og fargestoffer, lanolin, alkohol eller mineralolje. Disse ingrediensene gjør at porene tettes igjen og irriterer huden, som igjen gir grobunn for huden til å produsere kviser. Det gjelder å finne fram til rette typer produkter enten ved å prøve deg fram, eller få profesjonell hjelp av en hudpleier/-lege.

Røyking:

Akkurat røyking i seg selv er ikke en medvirkende årsak, men personer som røyker er mer utsatt for frie radikaler. Dette igjen gjør at viktige molekyler brytes ned og viktige funksjoner i huden svekkes, som igjen fører til sensitiv hud og dermed også utbrudd av kviser og akne. Røykestopp er godt for kropp og sjel!

Endring i livsstil kan definitivt være en smart ting for alle og enhver – om man er plaget av kviser og akne eller ikke. Det å spise sunt og variert, drikke mye vann, samtidig som man minker eventuelt inntak av koffein og sigaretter, gjør at kroppen og huden jobber optimalt for å holde seg sunn og frisk.