Hvordan bli kvitt akne?

Akne eller kviser er utrolig normalt, og er faktisk en av de vanligste hudsykdommene. Kviser vil ramme hele 80% av befolkningen mellom 11 og 30 år, og det kan være utrolig irriterende. Akne kan skape arr, psykososiale vanskeligheter, depresjon og lavere selvbilde, rett og slett fordi man selv føler at det er så sjenerende og pinlig.

Kviseplager kan forsvinne delvis eller helt etter at den verste delen av puberteten er gjennomgått, men omtrent 20% av dem som sliter med akne i tenårene vil slite med dette i voksen alder også. Vi skal derfor diskutere noen av de beste måtene å behandle akne. Vi skal dekke både reseptfrie og reseptbelagte behandlinger, samt hudpleieprodukter som kan hjelpe mot akne.

Hva er akne?

Akne er en hudlidelse som er forårsaket av overproduksjon av talg, et oljeaktig stoff som produseres av talgkjertlene. Talg kan tette porene og føre til utvikling av aknelesjoner. Betennelsesreaksjon i huden og hudbakterier er involvert i prosessen. Aknelesjoner kan enten være hudormer eller kviser. Når kroppen produserer mer hormoner så øker også produksjonen av talg. Det er derfor mange sliter med akne mens de gjennomgår puberteten.

Hva er symptomene på akne?

De vanligste symptomene på akne inkluderer kviser og hudormer. Akne kan også forårsake en brennende eller stikkende følelse på huden. I alvorlige tilfeller kan akne føre til vedvarende arrdannelse.

Reseptfrie behandlinger

Det finnes mange reseptfrie behandlinger tilgjengelig dersom du sliter med akne. Du kan blant annet finne kremer, gele og plaster som kan funke. Den første foreslåtte behandlingen mot akne er Vitamin A-holdige kremer (retinoider). Dette gjelder både kviser med hovedvekt av hudormer og betente kviser. Retinoider motvirker dannelsen av mikrokomedonene som er utgangspunktet for akne. Denne behandlingen kan også kombineres med andre behandlinger.

Benzoylperoksid er en annen vanlig ingrediens i mange av disse produktene, og det er effektivt til å drepe bakteriene som forårsaker akne. Salisylsyre er en annen vanlig ingrediens i reseptfrie aknebehandlinger. Den hjelper til med å fjerne døde hudceller og åpne porene.

Reseptbelagte medisiner

Hvis reseptfrie behandlinger ikke virker, bør du kontakte en lege for vurdering av om du har behov for reseptbelagte medisiner. Det finnes flere forskjellige typer reseptbelagte aknemedisiner tilgjengelig, både kremer som du smøre på det angrepne område og tabletter som virker systemisk og som inneholder enten antibiotika, hormoner eller vitamin A. Hver medisin virker forskjellig, så du må snakke med legen din om hvilken som er riktig for deg.

Naturlige behandlinger

Til slutt er det også noen naturlige midler som kan være effektive til å behandle akne. Tea tree olje er en populær naturlig behandling, og den har vist seg å være effektiv til å drepe bakteriene som forårsaker akne. Aloe vera er et annet naturlig middel som kan bidra til å berolige huden og redusere betennelse.

Sammendrag

Så hvis du leter etter en måte å bli kvitt akne på, er det mange alternativer tilgjengelig for deg. Snakk med legen din om hvilken behandling som passer for deg, eller prøv en av de mange reseptfrie behandlingene som finnes. Med riktig behandling blir heldigvis de aller fleste kvitt akne plagene sine.