Slik håndterer du akne og kviser mens du reiser

Mange sliter med kviser. Akne og kviser er noe de aller fleste opplever å ha fra tid til annen, men noen plages mer enn andre. Kviser dukker gjerne opp på ubeleilige tidspunkter, som når du er på ferie. Hvordan kan du egentlig bli kvitt kviser mens du er på reise?

Hvorfor får man kviser på ferie?

Når du er på ferie er det ikke uvanlig at det dukker opp irriterende kviser. Dette kan skyldes mange ulike faktorer. Mange sliter for eksempel med akne og kviser om sommeren fordi huden utsettes for mer sol. Disse såkalte «sommerkvisene» er til besvær for mange.

Grunnen til at noen får kviser av sol, er at UV-strålene i sollyset påvirker hudens utskillelse av talg, samtidig som UVB-stråling fører til at døde hudceller kan tette porene. Telle porer kan som kjent føre til både hudormer, kviser og akne.

Det er også mange som bruker solkrem i ansiktet om sommeren (noe som er bra!). Problemet med solkrem er at den ofte er veldig fet, noe som også kan bidra til at porene tettes. Merk deg også at mange har god effekt av sollys på kvisete hud.

Feriekviser kan også skyldes stress. Det å reise er ikke nødvendigvis avslappende. Her er noen tips til hvordan du kan bli kvitt feriekviser:

  • Bruk sminke og hudprodukter med hyaluronsyre
  • Jevnlig eksfoliering av huden lar deg fjerne døde hudceller og sminkerester
  • Bruk en mattende solkrem med lite fett
  • Bruk høy solfaktor for å beskytte kvisearr

Effektive produkter mot kviser og akne på ferie

Det finnes mange produkter der ute som lover å fjerne kviser, hudormer eller akne. Dessverre er det langt fra alle som fungerer. Blant medisinene som har dokumentert effekt finner vi Accutane, som inneholder isotretinoin.

Ifølge Forskning.no er imidlertid Accutane en «siste-utvei-løsning» for mange, da legemiddelet kan ha en rekke bivirkninger. Skal du ha dette kviseproduktet med deg på ferie, må du dessuten ha fått det utskrevet på resept.

Det finnes også kremer med virkestoffer som salisylsyre, benzylperoksid, adapalen, azelainsyre, tretinoin eller lignende. Disse kan ha effekt på kviser. Det finnes blant annet mange krever med salisylsyre som kan fås uten resept.

Ha gjerne med deg en hudvennlig krem mot kviser i praktisk reisestørrelse når du skal på ferie. Da kan du forsøke å behandle kvisen mens du er på farten!

Andre tips mot feriekviser

Når du får en kvise mens du er på ferie kan det være fristende å knipe på den. Dette bør imidlertid unngås, da du kan gjøre vondt verre. Når du kniper på kviser kan det oppstå betennelse og rødhet, noe som gjør kvisen enda mer sjenerende.

Det beste er å dekke kvisen forsiktig med litt concealer, foundation eller en dekkstift. Du kan også bruke et kviseplaster for å dekke og beskytte kvisen din.

God ferie!