Kviser i ungdommen

Å være tenåring kan oppleves som en vanskelig perioder for mange. Dette kan vi som allerede har passert den alderen bekrefte. Mye forandringer skjer i kroppen vår, og vi er fulle av hormoner som får oss til å være litt opp og ned i humør. Dette kan være slitsomt for de som er rundt tenåringer, som for eksempel resten av familien. Alt man sier bare preller av dem, eller så sier de bare ja eller ok, for så å ikke bry seg om det to sekunder senere. Av og til kan det føles som om man snakker til en stein.

Når man er i tenårene så utvikles det mye hormoner i kroppen vår. Kviser, utslett, hårvekst, stemmeskiftet (for gutter) og alt annet som hører med i prosessen med å bli voksen begynner å ta form. Noen ting kan man gjøre noe med, andre mindre. Hårvekst kan lett barberes bort, men kviser og utslett er vanskeligere å skjule. Kanskje det er lettere for jenter siden de kan skjule eventuelle kviser under sminke. For gutter er dette vanskeligere å skjule.

Når tenåringer får kviser som bare dukker opp når det passer dårligst, kan dette være undergangen for dem. Dette kan blant annet føre til psykiske lidelser hos tenåringer i form av lav selvtillit, depresjon og angst. Når ansiktet er full av kviser bruker de gjerne å “gjemme” seg bort fra verden utenfor hjemmet. Et par kviser er lett å skjule, men når hele ansikt og hals er knallrød og proppfulle av små kviser som er på vei til å sprekke så er det ikke et så pent syn.

Ansiktsmasker, kremer og ansiktsskrubb blir da brukt flittig på badet, både for jenter og gutter.

Les også: Kviseguiden

Hvordan blir kviser til

Kviser er rett og slett en hudsykdom, en mild en sådan, så ikke bli skremt av at ordet sykdom brukes her. Kviser dannes når det oppstår betennelse i talgkjertlene. Kviser er noe man kan få i alle aldre, men spesielt når man er i tenårene og hormonene er i ubalanse. Det er i utgangspunktet hormoner som forårsaker betennelsen i talgkjertlene. På grunn av kjønnshormoner så dannes det mer talg i kroppen vår som igjen tetter åpningen på talgkjertlene, noe som fører til en betennelse.

Før i tiden trodde man at kviser kom av kostholdet vårt, noe som senere forskning har motbevist. Det er gener som hovedsakelig bestemmer om man vil utvikle mye kviser eller ikke.

Om man røyker og stresser kan dette også føre til økt utvikling av kviser. Om man er plaget av kviser så er første råd å kvitte seg med røyken og ikke sette seg selv i stressende situasjoner hvor en for eksempel følger med kryptovaluta kurser. I tillegg kan man også hjelpe til ved å ikke vaske huden så ofte, spesielt ansikt og overkropp siden det er områder kviser ofte kommer mest. Vil man vaske seg er det lurt å benytte seg av milde såper som er beregnet for fet hud.

Det varer ikke evig

Selv om man kan være skikkelig plaget av kviser i tenårene så betyr det ikke at man vil ha det for resten av livet. Hos de aller fleste av oss så blir det utviklet mindre kviser når puberteten er over og man får en normal hormonbalanse i kroppen.

Om man tror at det er kun tenåringer som plages med kviser så tro om igjen. Godt voksne mennesker utvikler også kviser, selv om det ikke er så mye. men det sies at en av fem voksne sliter med akne og kviser.

For de som fortsatt sliter med voldsomme kviser, både som ung og i voksen alder, så finnes det mange legemidler man kan benytte seg av. Ta kontakt med fastlegen og han/hun vil kunne anbefale de rette medisinene som vil kunne hjelpe på mot utvikling av kviser.

For ekstreme tilfeller av utvikling av kviser kan man også henvende seg til hudleger og spesialister innenfor dette feltet. Det brukes blant annet hormonbehandling, antibiotikakur, vitamintilskudd og lysbehandling for å behandle tilfeller av kviser. Disse behandlingene tar tid, man blir ikke kvitt kvisene over natten. Prosessen for behandling av ekstreme tilfeller av kviser kan være opp til et par måneder. Vurderer man å få profesjonell hjelp til å redusere kviser må man ha en god porsjon med tålmodighet, og være mentalt innstilt på at dette vil ta litt tid. Mange ofrer gjerne litt ekstra tid for skjønnheten.

I tillegg til behandling ved ekstreme tilfeller av kviser så hjelper det på om man kan ha et godt kosthold med mye sunn og næringsrik mat.