Hvordan unngå kviser?

Hva er vel kjedeligere å våkne om morgenen, for så å oppdage i baderomsspeilet at du har en kvise? En dårlig start på dagen. Men vi har alle opplevd det, også i voksen alder. Det finnes imidlertid flere råd du kan følge for å redusere risikoen for kviser, og få få en renere og sunnere hud.

Kviser oppstår når porene i huden blokkeres og huden dermed ikke får puste. Huden bruker porene til å kvitte seg med svette og avfallsstoffer. Mens noen kviser bare blir små og helt uskyldige, blir andre store og betente. Slike kviser kan være vanskelig å bli kvitt. De kan også bli vonde.

Riktig kosthold er viktig mot kviser

Selv om det er veldig godt, så kan godteri, sjokolade og potetgull dessverre føre til flere kviser. Det samme gjelder junkfood og fet mat generelt. Et balansert kosthold med daglig inntak av frukt og grønnsaker er bra for huden, og flere kliniske studier har vist at særlig vitamin A og betakaroten kan gjøre underverker. Du bør derfor sørge for å innlemme gulrot, søtpotet, aprikos og spinat i kostholdet ditt.

Prøv å unngå stress

Stress er også en faktor som kan ha innvirkning på hyppigheten av kviser, i tillegg til en rekke sykdommer. Jo mindre du stresser, jo bedre vil huden din få det. Du bør derfor ta deg pauser og roe deg helt ned når du merker at du blir stresset.

Rens huden og tilfør fuktighet

For å være best mulig rustet mot kviser, er det viktig at du renser huden din hver dag. I samme slengen blir du også kvitt død hud. du bør imidlertid bruke en mild ansiktsrens og lunkent vann. Huden skal ikke skrubbes hardt.

Etter at du har renset huden, kan du med fordel bruke en fuktighetskrem, slik at huden ikke blir tørr. Vær imidlertid oppmerksom på at det finnes mange forskjellige fuktighetskremer til ulike hudtyper. Det er viktig at du velger en fuktighetskrem som er tilpasset huden din. Du får god hjelp på et apotek eller i et parfymeri.

Bruker du sminke, er det ekstra viktig at du renser huden hver kveld. Det beste er vannbaserte produkter.

Vær forsiktig med for mye sol

Selv om sola på mange måter er bra for huden din, kan sterkt sollys eller overdreven soling føre til flere kviser. Noen kremer mot kviser kan i tillegg gjøre huden mer sensitiv mot sollys. Husk også at du alltid må bruke en solkrem med solfaktor 15 eller høyere.

Trening er bra for alt

Kombinerer du et sunt og variert kosthold med fysisk aktivitet eller trening, gjør du kroppen din en god tjeneste – også husen. Regelmessig fysisk aktivitet reduserer risikoen for flere sykdommer, som for eksempel hjerte- og karsykdommer, ettersom blodet strømmer lettere gjennom blodårene. Vær imidlertid alltid nøye med å dusje etter trening, da svette kan øke bakterienivået i huden, og dermed gi bedre grobunn for kviser.

Så da vet du det, du får mest trolig flere kviser om du sitter stille foran dataskjermen og dytter i deg brus, potetgull og godteri mens du spiller dataspill eller ser en serie, enn du får ved å spise sunt og sørge for regelmessig fysisk aktivitet. Men du trenger ikke slutte helt med alt som er godt og gøy, bare sørg for å holde en bedre balanse.

Apropos serier på nettet, så kan du utvide tilgjengeligheten med en VPN-tjeneste. Da får du nemlig muligheten til å se for eksempel amerikansk Netflix, selv om du befinner deg i Norge. Helt lovlig er det også.

Det finnes ingen garanti for at du ikke vil oppleve å få kviser, det er noe alle må regne med innimellom. Følger du rådene over, vil imidlertid sjansene for å unngå kviser øke betraktelig.