Slik unngår du å få kviser

Vi har nok alle opplevd det – store kviser som spretter frem i tide og utide. Iblant er det ikke til å unngå at kviser åpenbarer seg, spesielt i gitte perioder i livet, slik som i puberteten, ved stress og under graviditeten. Allikevel er det mye du kan gjøre for å hindre store kviseutbrudd og for å minimere de utbruddene som allerede har kommet. Vi ser nærmere på de viktigste faktorene for å hindre kviser i å dannes.

Hva er kviser?

Før vi ser på hva som kan gjøres for å fjerne kviser, er det viktig å vite hva som forårsaker dem. Kviser oppstår når porer blokkeres. Huden får på den måten ikke puste, for det er gjennom porene huden normalt «svetter» og kvitter seg med avfallsstoffer. Noen kviser forblir små og uskyldige, men blir de betente, kan de bli store, vanskelige og bli kvitt og ikke minst smertefulle. Så hva kan gjøres?

Unngå stress

Stress påvirker deg på mange vis og er roten til mye vondt – både kviser, sykdommer og søvnløse netter. Derfor er det beste du kan gjøre for å hindre kviseutbrudd og rett og slett roe ned litt. Kjenner du at hverdagen krever for mye av deg eller du trenger å koble av, bør du gjøre nettopp dette. Og det er flere gode måter å slappe av på.

Rens huden både morgen og kveld

Når vi ikke har kviser, er det lett å glemme at huden må tas vare på til enhver tid. Pleier vi den ikke, vil nemlig urenheter oppstå, og kvisene vil plutselig dukke opp. Derfor er det veldig viktig å rense huden både morgen og kveld. På den måten sørger du for å kvitte deg med fett, avfallsstoffer, sminke og ytre forurensning, og det legger grunnlaget for en sunn og frisk hud.

Verdt å merke seg er det at ikke alle bør rense huden på samme måte. Vi har nemlig alle forskjellige hudtyper, og derfor anbefales det å oppsøke profesjonelle hudspesialister for å finne de rutinene og produktene som passer deg og huden din best.

Fokuser på kostholdet

Det sies at en blir hva en spiser, og på mange måter stemmer det. Huden påvirkes av det som inntas i kroppen, og for en sunn og ren hud, er det derfor også viktig med et sunt og variert kosthold. Både sukker- og fettrik mat påvirker huden på negativt vis, og derfor bør du begrense inntaket av denne typen mat, slik som pizza, hamburger og frityrstekte retter.

Det viktigste for både hud, kropp og sinn er dog at du spiser variert. På den måten får kroppen alle vitaminer og næringsstoffer den trenger, og det vil huden din sette pris på. Derfor er det ikke farlig å kose seg en gang i blant, så lenge kosen kombineres med sunne alternativer også.

Aksepter at kviser er naturlig

Uansett hvor hardt du prøver, vil kviser dukke opp nå og da. De er rett og slett en naturlig del av kroppens prosesser, og dermed ikke til å unngå. Ved å fokusere på en stressfri hverdag, rensing av huden og et godt og variert kosthold, vil du imidlertid unngå de store utbruddene og de mest betente og smertefulle kvisene.