Slik blir du kvitt kviser

Ifølge eksperter skal man ikke klemme kviser, noe som kan være svært vanskelig å la være når du før eller etter dusjen om morgenen sjekker speilbildet før du skal ut i virkeligheten.

Skal du bli kvitt kviser på den mest effektive måten, må du dessverre ta tiden til hjelp. Det kan selvfølgelig passe svært dårlig rett før et jobbintervju eller for eksempel en date. Når du først har fått en kvise, forsvinner den ikke før etter noen dager hvis du ikke klemmer den. Ulempen ved å klemme dem er at de på den måten varer lenger. Dessuten øker risikoen for å få arr.

Problemer med kviser en mest vanlig i tenårene

Det sies at så mange som 80 prosent av oss har kviser fra tid til annen. På medisinspråket omtales kviser som akne vulgaris. Kviser oppstår når porene tettes igjen, slik at ikke huden får kvittet seg med avfallsstoffer.

Det er mest vanlig at folk får problemer med kviser i tenårene. For jenter er det snakk om rundt 15-17 årsalderen, mens guttene har størst problemer i 16-18 årsalderen. Noen får imidlertid kviser enda tidligere også. Gutter har større kviseproblemer enn jenter i tenårene, mens det er stikk motsatt for voksne.

Heldigvis går problemene over for de aller fleste, men opp mot 20 prosent av de som er hardest rammet av kviser i tenårene opplever også at de får kviser i voksen alder.

Det finnes gode behandlinger mot kviser

Du har sikkert selv prøvd det gamle kjerringrådet og smurt tannkrem på kviser for å få de til å forsvinne. Det er imidlertid ikke en anbefalt behandlingsmåte. Ikke hjelper det heller, snarere tvert imot.

Hvis du bare har noen få og små kviser, kan det hjelpe med reseptfrie produkter som du får kjøpt på apoteket, som for eksempel Basiron og salisylsyre, som har en god effekt mot hudormer og kviser. Vær imidlertid oppmerksom på at kremer mot kviser ofte tørker ut huden, så det lønner seg å kombinere med en fuktighetskrem uten parfyme. Spør på apoteket hvilken fuktighetskrem de anbefaler sammen med produktet du bruker mot kviser.

Har du mange kviser, vil det lønne seg å la en hudlege se på dem. Det finnes mange produkter på resept som virker effektivt. Den desidert mest effektive behandlingen av akne vulgaris er Isotretinoinbehandling i pilleform. Men for å få det, skal du ha et stort problem med kviser. Som regel holder det med reseptbelagte kremer, og i noen tilfeller antibiotikabehandling.

Gravide kan ikke få Isotretinoinbehandling, da det kan skade fosteret. Isotretinoin er et retinoid som kan føre til flere bivirkninger. Blant annet forskes det på om hyppig bruk av retinoid kan ha en sammenheng med depresjon og selvmordsforsøk.

Slik forebygger du kviser

Det finnes også mye du kan gjøre for å forebygge kviser, som for eksempel å spise sunt og sørge for å få tilstrekkelig med mosjon. Du trenger ikke nødvendigvis å trene så hardt, men helsemyndighetene anbefaler at du er i fysisk aktivitet minst 30 minutter hver dag. Det kan for eksempel være en gåtur i rask gange, slik at du får opp pulsen.

Det lønner seg ikke å overdrive inntaket av junkfood og fet mat hvis du vil bli kvitt kviser. Det samme gjelder godteri, brus og potetchips. Huden din vil bli mye bedre av å spise sunt og variert, inkludert frukt og grønnsaker. Både vitamin A og betakaroten har vist seg å være ekstra godt med tanke på huden, så ikke la vær å spise gulrøtter og søtpoteter. Det skader heller ikke med aprikos og spinat.

Det er flere fordeler ved å spise sunt og trene enn bare det å unngå kviser. Jo bedre form kroppen din er i, jo bedre vil huden din også ha det. Så kan du heller skeie ut en gang i blant med litt godsaker når du sitter foran PC-en og ser en fotballkamp, surfer på sosiale medier  eller kanskje spiller casino for å slå ihjel litt tid.