Alkohol påvirker dine kviser

Alkohol kan forårsake, eller forverre kviser, spesielt hvis du allerede er plaget med uren hud. Alkohol og sukker er blant de verste faktorene som kan føre til utbrudd av kviser. Siden huden fungerer som et utskillelsesorgan, kan man si at den er kroppens speil. Det du tilfører den vil kunne vises på huden. Alkohol, koffein, røyking og sjokolade inneholderer stimulerende stoffer som vil kunne gi utslag i form av dehydrering, sensitiv hud og kviser.

De fleste vil gjerne kunne nyte en drink uten å bekymre seg for et katastrofalt speilbilde dagen etter, med flere og forverrede kviser . Men ikke alle vet at alkohol er en triggende årsak, og hvordan huden påvirkes.

Hvorfor får man kviser av alkohol?

Alkohol inneholder mye karbohydrater (sukker), noe som vil frigjøre hormonet testosteron. Testosteron stimulerer talgkjertlene til økt produksjon av talg, og dette er en av de vanligste årsakene til fet hud og kviser. En annen negativ effekt ved høyt sukkerinntak, er økt utskillelse av hormonet insulin, noe som vil kunne fremme betennelsesprosesser i kroppen. Det kan skje i form av kviser og inflammasjoner i huden.

Når du drikker alkohol, vil blodkarene utvide seg og blodet strømmer til hudoverflaten. Det vil føre til rødme og svetting. Immunforsvaret svekkes, og kroppen blir mer utsatt for bakterier, som dermed også kan være en årsak til akneutbrudd. Alkohol reduserer også opptaket av vitamin A, som er viktig for en frisk hud, i tillegg til en rekke andre ting. På lang sikt, vil et jevnlig alkoholinntak være skadelig for leveren. Da en av leverens viktigste funskjoner er utskillelse av avfallsstoffer, kan dette ha alvorlige konsekvenser. (Da er det nok mer alvorlige ting enn akne å bekymre seg for, men likevel verdt å vite)..

Redusere alkoholens påvirkning

For at huden og kvisene din skal påvirkes minst mulig av alkohol, bør du først og fremst begrense inntaket. Har du erfaring med at huden din reagerer negativt, bør du også tenke på sukkerinnholdet. Velg å drikke noe som inneholder mindre sukker, eventuelt noe helt uten sukker. Pass også på at kroppen er hydrert på forhånd. Drikk gjerne en god del vann før, under og etter inntaket. Alkohol er vanndrivende, derfor er det viktig å unngå å bli dehydrert. Vann vil også hjelpe til med å utskillelsen av toksiner fra kroppen. Stress er en annen faktor som kan utløse uren hud. Stress har i seg selv en stor innvirkning på hormonsystemet vårt. Drikker man alkohol samtidig som man er stresset fra for eksempel spill på nye casinoer, er dette en svært uheldig kombinasjon. Dette gjelder spesielt om man allerede har problemer med kviser og urenheter. Det er likevel ikke alle som merker noen utpreget forskjell etter å ha konsumert alkohol. Noen merker kanskje at kvisene blir verre etter et par drinker, mens andre ikke påvirkes i det hele tatt.

Noe jenter bør være oppmerksom på, er å huske å fjerne sminken før de legger seg. Etter en sen kveld med mye alkohol, er det mange som glemmer, eller ikke orker tanken på dette før hodet treffer puten. Da får ikke huden puste, og kvisene kan forverres betraktelig. Etter å ha drukket alkohol, kan huden føles uttørket. I tillegg til å drikke nok vann, bør du sørge for å ha gode rutiner med hudpleie. Dette innebærer god hygiene, med daglig rens av ansiktet og tilføring av fuktighetskrem. Frisk luft og litt solskinn etter en kveld på byen, kan også virke positivt for huden din.

Forskning på alkoholens påvirkning

Det er ingen forskning som kan bevise en direkte link mellom alkohol og akne. Men det er gjort studier på hvordan alkoholen påvirker menneskers hormonbalanse. Separate studier av menn og kvinner, viste en økning av både testosteron og østrogen etter alkoholinntak. Til tross for variasjoner, kan man se at det har en virkning på hormonbalansen, men det er behov for mer forskning. Det er uansett ingen tvil om at enkelte faktorer, forårsaket av alkohol, vil kunne påvirke huden din.

Alkohol kan altså medføre en forverring av kviser, men er som regel kortvarig og forbigående. Noen dermatologer vil si at alkohol er din verste fiende. Det er uansett svært individuelt hva man reagerer på, avhengig av hudtype og livsstil. Om du merker at huden din blir uren eller kvisete av å drikke alkohol, vil et redusert inntak, eller totalt avhold, kunne forbedre huden din.