Riktig pleie av huden for å unngå kviser

Det er svært mange tips og råd når det gjelder hudpleie, og produkter som kan forebygge kviser og uren hud. Det enkle er ofte det beste, noe som også gjelder huden din. Det er mange som overdriver egen hudpleie, i frykt av kviser og uren hud. Dette virker ofte mot sin hensikt, og kan faktisk gi deg tørr eller sår hud, og i verste fall kvisene du forsøkte å unngå.

Det kan være vanskelig å finne frem i jungelen av ulike produkter, og de beste rådene for hudpleie, da det er et stort marked på dette området. Du trenger ikke nødvendigvis bruke masse penger på de dyreste produktene. Det kan også være lurt å styre unna enkelte kjerringråd, da de kan være mer smertefulle enn hva de er verdt.

Hva kan du gjøre for å unngå kviser?

Det er flere ting som kan føre til kviser, blant annet feil sminke eller dårlig hygiene. Forurensede miljøer kan også gi deg uren hud. Har du for eksempel vært i en storby med mye eksos, er det viktig å rense huden etterpå. Det gjelder også om du er svett etter en god treningsøkt. Det er noen punkter du kan følge for å unngå kviser:

• Rense ansiktet:

Det anbefales å rense ansiktet hver morgen og kveld, gjerne med en mild ansiktsrens. Produkter beregnet på fet hud, vil redusere talgproduksjonen, åpne porer og samtidig redusere forekomsten av bakterier.

• Benytte et behandlingsprodukt:

Det kan være en fordel å benytte et behandlingsprodukt som inneholder salisylsyre. Dette er en organisk syre som benyttes i flere medisinske sammenhenger, og demper smerte og betennelsesreaksjoner. Det fører til at det øverste hudlaget vil løsne litt. Dette forhindrer tilstoppede porer ved å redusere forekomsten av hudormer.

• Tilføre fuktighet:

Det er viktig å tilføre huden nok fuktighet, da behandlingsprodukter ofte tørker ut huden. For å unngå å blokkere porene, bør du benytte en vannbasert krem beregnet på fet hud. Før du legger deg kan du også påføre en nattkrem som inneholder retinol. Dette, samt andre A-vitamin derivater, bidrar til å forebygge og redusere kviser.

• Bruke milde produkter:

Sminkeprodukter som er tilsatt parfyme bør unngås, da de kan inneholde allergifremkallende stoffer. Dette gjelder spesielt hvis du vet at du har sensitiv hud. Mange hevder at mineralsminke er bedre for huden, men dette er noe omdiskutert. Du bør unngå å bruke oljebasert sminke. Er du usikker på hvilke produkter som passer best til din hud, kan du oppsøke en hudspesialist og få gode råd, tilpasset dine behov.

• Nødløsning:

Om kvisen allerede har meldt sin ankomst, finnes det en reseptfri nødløsning kalt Basiron AC. Dette er en krem som inneholder Benzoylperoksid, som vil redusere bakteriemengden og løse opp de blokkerte talgproppene. Det er viktig å være klar over at dette er en sterk krem, og kan forårsake uttørking og skade på hud som er frisk. Den påføres bare på eventuelle problemområder, og ikke i hele ansiktet.

• Ikke klemme:

Det beste rådet for kviser som allerede er tilstede, er å ikke klemme på de. Det fører til forverring og kan gi deg arr som ikke vil forsvinne. (Les mer i artikkelen: ”Forebygg forverring av kviser, unngå klemming”).

Tabber du bør unngå

Det er viktig med gode rutiner for pleie av huden din. Riktig pleie vil bidra til å opprettholde en sunn og frisk hud, og forebygge kviser og urenheter. Det er likevel enkelte feiltrinn mange gjør, som kan gjøre huden din verre. En av de største tabbene mange gjør, er å ikke vaske hendene før man vasker ansiktet. Det er viktig å fjerne bakterier fra hendene først, for å holde porene rene, og ikke overføre smuss og skitt til ansiktet. Et annet vanlig feiltrinn er faktisk overdreven vask av ansiktet. Dette kan føre til tørr hud og kviser. Det er ikke alle som vet at tørr hud kan føre til kviser, men det er ikke uvanlig, uansett hudtype. Man bør også unngå å ta seg for mye i ansiktet. Uten å tenke over det, gjør vi dette flere ganger i løpet av en dag. Slik overføres det mye bakterier som kan føre til uren hud.

Andre ting du bør passe deg for er produkter som er sterke og inneholder mange kjemikalier. Dette kan virke irriterende på sensitiv eller kvisete hud. Unngå å skrubbe huden for hardt, og heller ikke for ofte. For jenter er det viktig å vite at gammel sminke og urene sminkekoster kan forårsake kviser. Sminke må også fjernes om natten slik at huden får puste. Følger du alle disse rådene, vil du kunne unngå kviser, og få gode resultater.