Årsaker til at kviser oppstår

Mange forbinder kviser med tenåringer, og et kosthold bestående av sjokolade, brus, pizza og potetgull. Det er forøvrig ingen holdepunkter for at dette er en direkte årsak til kviser. Årsaken til kviser er hovedsaklig hormonell, og ettersom hormonproduksjonen er høy i tenårene, er det mange som plages mest rundt denne perioden. Det er forbigående for de fleste, men akneproblemer følger noen opp i voksen alder.

Hvorfor får man kviser?

Få tilstander har like mange myter omkring seg som kviser. Det finnes svært mange spekulasjoner og teorier om årsak, uendelige kjerringråd, og metoder for behandling og forebygging. Selv om enkelte årsaker ikke er dokumentert, vet man nå at det finnes en forbindelse mellom bakterien ”Propionibacterium acnes” og forekomsten av akne. Det som skjer er at talgkjertlenes utførselsganger tettes igjen. Det dannes en liten propp, som kan bli til en svart eller hvit hudorm, eller en hissig rød kvise. Ved oppsamling av talg, vil det bli en overvekst av bakterien «Propionibacterium acnes», som vil føre til betennelse med pussdannelse.

Kviser og uren hud, forbindes ofte med puberteten, eller spesielle perioder i livet med hormonsvingninger og ulike forandringer i kroppen. I puberteten begynner binyrebarken å produsere mer hormoner (testosteron), som fører til økt talgproduksjon. Enkelte er mer følsomme for disse kjønnshormonene, og vil kunne utvikle mer kviser enn andre.

Medvirkende årsaker

• Arv:

Arv er en medvirkende årsak til at kviser oppstår. Det er større sannsynlighet for at du får akneproblemer, dersom en av dine nærmeste (foreldre eller besteforeldre) hadde mye kviser. Gener er uforutsigbare, så det betyr ikke nødvendigvis at du får kviser, men at risikoen er høyere.

• Kosthold:

Et kosthold med mye sukker og raske karbohydrater vil kunne gi deg kviser. Som følge av økt insulinutskillelse i kroppen, vil produksjonen av testosteron gå opp. Testosteron øker talgproduksjonen og vil dermed kunne resultere i utbrudd av kviser. Det kan lønne seg å redusere inntaket av sukkerholdig drikke, inkludert alkohol, og matvarer som hvitt mel, ris og pasta. Når det gjelder sjokolade, salt og fet mat, er det ingen dokumentert sammenheng i forhold til utvikling av kviser. Det kan uansett være en medvirkende årsak for noen, og bør i såfall unngås. Melk og meieriprodukter kan være en triggende faktor, men dette kan også skyldes allergier. Kviser kan i tillegg oppstå som følge av dehydrering og tørr hud.

• Hygiene:

Selv om mange tror at dårlig hygiene er en årsak til kviser, er dette bare en myte. Det er viktig å ha gode rutiner med pleie av huden , men om man overdriver med hard skrubbing og sterke såper, kan dette ha motsatt virkning. Huden blir irritert og kan forårsake eller forverre kviser. Det viktigste er å rense huden med milde produkter og tilføre fuktighet.

• Stress:

Det har vist seg gjennom flere studier, at psyken vår påvirker huden, og at stress kan forårsake kviseutbrudd. Dette gjelder spesielt ved mentalt stress som angst og depresjon. En økt produksjon av stresshormoner vil indirekte føre til økt talgproduksjon, og dermed mer kviser. Flere former for stress kan være årsaken til akne. Det kan innebære jobb, skole, tidsklemma eller økonomien. Det ble gjort en studie ved Stanford University i 2003, som viste at studentene fikk betydelig mer akne under en stressende eksamensperiode. Det er hovedsaklig mennesker som sliter med akne i utgangspunktet, som merker en forverring av stress.

• Klorakne:

Klorakne er en sjelden tilstand, der en aknelignende betennelse oppstår når huden kommer i kontakt med visse kjemikalier. Denne tilstanden kan oppstå eller forverres ved hyppig bading i klorvann.

• Kosmetikk og fete kremer:

Kosmetikk-akne er en egen diagnose. Mange bruker kosmetikk og dekkremer for å skjule skjemmende kviser. Dette kan fremprovosere flere kviser, da porene vil tettes igjen. Akne kan også oppstå ved bruk av gammel sminke og urene koster. Ikke alle jenter er like flinke til å fjerne sminke om natten, noe som også vil kunne utløse kviser.
Fete kremer kan inneholde ingredienser som tetter porene dine. Slike produkter kalles komedogene, og øker faren for kviser og urenheter.

• Medikamentelle bivirkninger:

Man kan få kviser av enkelte medisiner, der de vanligste er kortison og ulike hormoner. Kortisonkremer kan også utløse kviser. Mindre vanlige utløsende medikamenter er anabole steroider, p-piller, Litium og epilepsi-medisiner.

Det er flere medvirkende årsaker, slik som røyking og forurensede miljøer. Men det er altså hovedsaklig hormonelle årsaker til at kviser oppstår. For kvinner gjelder dette også ved graviditet, i forkant av menstruasjon og eventuelt ved avslutning av p-piller eller bytte av merke.