Bli kvitt kviser på rumpa

Det er ikke uvanlig å få kviser eller kviselignende utslett på rumpa. Det kan skyldes en kombinasjon av flere faktorer, slik som friksjon, svette og trange klær. Ettersom menn ofte har mer hår på kroppen, er de gjerne mer utsatt for slike kviser. Det kan da oppstå en såkalt follikulitt, en bakterieinfeksjon i en eller flere hårsekker. Follikulitter kan være overfladiske eller dype. De kan oppstå ulike steder der det vokser hår, inkludert rumpe og lår. Det viktigste er at du holder hendene unna kvisene, og istedet for bruker et akneredskap til å fjerne dem.

Årsaker til follikulitter

Kviser som dukker opp på rumpa, er ikke de samme type kvisene man får i ansiktet. Vanligvis er det follikulitter, overfladiske hårrotsbetennelser. Disse kan utvikle seg til abscesser og byller, og kalles da furunkler. Ettersom håret og talgkjertelen har felles utløp, kan kviser og follikulitter være ganske like, men talgproduksjon og hudormer har liten betydning ved follikulitter. De fleste tilfeller skyldes en infeksjon av bakterien Staphylococcus aureus. En overflatisk hårsekkbetennelse kan oppstå ved hyppig friksjon mot huden, tettsittende klær, svette og tørr hud. De som har eksemhud kan være mer utsatt for forandringer, og man antar at boblebad kan være en smittekilde.

Utseendemessig kan de se ut som røde prikker, med kviselignende forandringer rundt hårene. Furunkler er større, smertefulle hevelser, der det dannes pussfylte blærer. Ofte er det nok at en lege ser utslettet for å kunne stille diagnosen. Dersom man plages av tilbakevendene furunkler, er det nødvendig med bakterieprøver fra forandringene.

Hvordan bli kvitt kvisene?

Lokalbehandling er ofte tilstrekkelig til behandlig av kviser på rumpa. Er det snakk om overfladiske infeksjoner kan man benytte en antiseptisk eller desinfiserende vask og deretter smøre områdene med en antiseptisk krem. Er det utviklet furunkler eller abscesser, må de vanligvis tømmes for puss. En lege vil stikke hull på furunklene med en sprøytespiss, og rengjøre godt med desinfeksjonsvæske og antiseptisk salve eller krem. I alvorlige tilfeller får du en antibiotikakur i tillegg.

Det er viktig å vaske baken og de affiserte områdene minst en gang daglig. I tillegg til vask med antibakteriell såpe, og forsiktig skrubbing, er det noen som anbefaler å sitte på et varmt håndkle i 20 minutter tre til fire ganger om dagen. På samme måte som en varm dusj, skal dette åpne porene og kan bidra til tømming av pussfylte byller ved å bringe de nærmere hudoverflaten.

Produkter som inneholder Benzoylperoksid er mye brukt til behandling av kviser, da det har antibakterielle egenskaper, og vil dempe betennelser og redusere bakteriemengden. Basiron er et av disse produktene, og kan gjerne smøres på de affiserte områdene på rumpa en gang daglig. Om huden din er sensitiv til denne kremen, kan du forsøke et produkt med salicylsyre, en antibakteriell fruktsyre som vil eksfoliere huden og åpne porer. Ettersom Basiron har en blekende effekt, kan det lønne seg å benytte dusjgelè-versjonen fremfor kremen. Den påføres som en vanlig dusjsåpe, men skal virke i noen minutter før den skylles av. Et alternativ til behandling er deretter å smøre på Dalacin lotion, men den må du få resept på. Det er en type antibiotika som vil fungere mot kviser og follikulitter. Ved å kombinere den med Basiron, reduseres risikoen for antibiotikaresistens.

Forebygge kviser på rumpa

For å unngå kviser eller follikulitter på rumpa, bør du unngå tettsittende bukser, og helst bruke undertøy av bomull. Dette er spesielt viktig hvis du svetter mye i løpet av dagen. Det er også viktig å dusje så raskt som mulig etter trening og fysisk aktivitet. Pass på å ikke bruke fete kremer på rumpa, da det kan føre til tette porer. Dersom du bruker fuktighetskrem, må du sørge for at den er komedogenfri, da det vil si at den ikke gir tilstoppede porer. Om du sørger for å holde huden tørr og ren, samt fri for irritasjoner, vil du kunne forhindre kviser på rumpa.

Det kan være en feil betegnelse med kviser eller akne på rumpa, da det oftest dreier seg om follikulitter, der selve hårroten blir betent. Uansett hva årsaken er, kan det være både flaut og ubehagelig med kviselignende utslett på rumpa. Det er heldigvis flere ting du kan gjøre selv for å forebygge og behandle tilstanden. Dersom du ikke opplever bedring eller en forverring, eventuelt med smertefulle byller, bør du oppsøke en lege. Det kan være nødvendig å tømme pussfylte hulrom, rense opp skikkelig og behandle med antibiotika.