Bli kvitt kviser i hodebunnen

Selv om kviser i hodebunnen er et mindre synlig problem, kan det være plagsomt og smertefullt. I noen tilfeller kan det også føre til hårtap. Det er ofte vanskeligere å behandle kviser i hodebunnen lokalt, på grunn av håret som er i veien. Mange får en og annen kvise på hodet av og til, og lar de gjerne være i fred (bruk kvisefjerner), mens andre plages i større grad og opplever store utbrudd med kløe og sårhet. Vi skal se litt nærmere på årsaker og behandling av slike kviser.

Hva forårsaker kviser i hodebunnen?

Akne i hodebunnen er ikke like vanlig som i ansiktet eller på ryggen, men utvikler seg på samme måte. Huden produserer et beskyttende lag av et oljelignende stoff, kalt sebum. Sebum transporteres ut gjennom porer i huden, og ved for mye produksjon av sebum og døde hudceller kan disse utførselsgangene tettes igjen. Bakterier vil samle seg i den tilstoppede poren og resultere i en svart eller hvit hudorm. Bakteriene formerer seg og forårsaker betennelse i poren, og selve kvisen oppstår, en rød og pussfylt klump. En værre tilstand kan også utvikle seg i hodebunnen, dersom det oppstår en hårrotsbetennelse (Follikulitt). Dette kan ligne på kviser, og skyldes som regel en bakterieinfeksjon med gule stafylokokker.

Det kan være flere medvirkende faktorer til at kviser oppstår i hodebunnen. I tillegg til hormonpåvirkning, stress og arv, kan det være en reaksjon på enkelte hårprodukter eller medikamenter. Andre årsaker kan være friksjon og trykk (for eksempel av hjelm) og fet hodebunn. Siden hodebunnen som regel er dekket av hår, er ikke disse kvisene alltid like merkbare. De oppdages kanskje tilfeldig når man grer håret, og kjenner at det gjør vondt.

Behandling

Mange av de samme medikamentene som benyttes til behandling av kviser i ansiktet eller resten av kroppen, blir også brukt til å behandle hodebunnen. Et unntak er Benzoylperoksid, som på grunn av sin blekende effekt vil kunne misfarge håret. Det kan være utfordrende å behandle hodebunnen, da håret gjerne er i veien for påføring av salver og kremer. Det er enkelte tiltak du selv kan forsøke uten legebesøk, men dersom du føler at problemet ikke forsvinner, eller blir verre, bør du absolutt ikke nøle med å oppsøke lege.

Det anbefales å bruke en mild sjampo jevnlig, for å reduser overflødig talg. Enkelte produkter, for eksempel flass-sjampo, inneholder salisylsyre. Denne syren brukes ofte i behandlig av kviser og uren hud. Salisylsyre vil føre til en lett avskalling av det øverste hudlaget, og vil motvirke hudormer, samt åpne tilstoppede porer. Oppløsningen vil trenge ned i talgkjertlene, og dermed bidra til å redusere overflødig talg. Du kan også bruke andre renseprodukter og kremer med salisylsyre. Det kan påføres ved hjelp av en bomullspinne, og smøres forsiktig på kvisene.

Det er ikke alltid tilstrekkelig med lokalbehandling. Fungerer ikke dette alene, kreves det antibiotika i tillegg, der tetracycliner er den mest brukte gruppen til behandling av kviser. I de mest alvorlige og vedvarende tilfeller av akne i hodebunnen, kan behandling med Isotretinoin være et alternativ. Det innebærer en langvarig behandlingstid og en del uønskede bivirkninger.

Dersom det ikke er kviser men follikulitter, er behandlingen noe anderledes, der det kan være nødvendig å tømme pussfylte byller, og i tillegg behandle med antibiotika. En annen tilstand som gir kløe og smertefulle kviser i hodebunnen er akne nekrotika. Denne tilstanden fører til hårtap og betennelse i hårrøttene, og krever tidlig behandlig for å unngå permanente arr.

Forebygge kviser i hodebunnen

Om du vet at du er utsatt for kviser i hodebunnen, er det noen forhåndsregler du bør ta. Du bør være nøye med å fjerne overfødig talg fra hodebunnen, med jevnlig sjamponering, og unngå unødvendige hårprodukter. For å holde porene i hodebunnen åpne, samt unngå irritasjon, bør du unngå fete og parfymerte produkter. Tea tree oil er en olje med antibakterielle egenskaper som mange synes fungerer godt mot kviser. Den finnes som ren olje, eller som en ingrediens i andre produkter, slik som sjampoer og salver. Det kan fungere både forebyggende og til behandling av kviser.

Selv om kviser i hodebunnen som regel ikke synes spesielt godt, kan det være et stort problem for mange. Det kan forårsake en irriterende kløe og ømhet ved å ligge på en pute, og kanskje er det smertefullt og pinlig å gå til frisøren. Ved å benytte spesielle sjampoer og unngå fete hårgelèr og lignende, vil du kunne bli kvitt kvisene. Eventuelt må du få resept av lege på antibiotika eller andre medikamenter.