Bli kvitt kviser på ryggen

Kviser er ubehagelig, og kan være vanskelig å bekjempe. Blir ryggen utsatt er det ofte vanskeligere å behandle enn kviser i ansiktet, da huden er tykkere på dette området. I noen tilfeller vil kvisene spre seg fra ryggen til bryst, armer og rumpe. Selv om både menn og kvinner rammes, ser man oftere dette problemet hos menn. Det er beregnet at 60 % av tilfellene angår akne på ryggen. Disse oppstår av ulike grunner, men det er viktig at du ikke forsøker å fjerne dem på egenhånd. Få noen til å hjelpe deg ved å bruke en kvisefjerner i stedet!

Hvorfor får man kviser på ryggen?

Ansiktet er som regel mest utsatt for kviser, men øverste deler av ryggen og brystet rammes også. Årsaken til dette er at vi har de samme talgkjertlene på dissen områdene. De er store med tilknyttede hår som enten er veldig små eller manglende. Hensikten med disse hårene er å frakte talg opp til hudoverflaten, og lite eller ingen hår vil dermed føre til at talg og døde hudceller fanges i follikelen. Det dannes et ideelt miljø for bakterier som lever av talg. Bakteriene vil skille ut irriterende stoffer i talgkjertelen ved formering, og det oppstår en betennelse, som vil resultere i kviser.

I tillegg til at gener og hormoner kan være årsaken til kvisene, er det flere medvirkende faktorer, for eksempel stress og overdreven svetting. Ved fysisk aktivitet vil svette blande seg med olje i huden på ryggen og føre til en tilstopning av porene. Det er derfor viktig å ikke vente for lenge med å dusje, og vaske ryggen etter trening.

Behandling av kviser på ryggen

Om du plages med kviser på ryggen, kan du benytte produkter som motvirker uren hud, på samme måte som i ansiktet. Disse produktene bør være antibakterielle, da de vil kunne løsne opp tette porer der du er plaget. Det er viktig å rense ryggen hver dag, gjerne når du står i dusjen. Unngå hard skrubbing, og forsøk å ikke bruke for varmt vann, da dette kan virke irriterende på ryggen. Du bør heller ikke gni ryggen når du tørker deg. Ellers er det viktig å holde deg ren og tørr, samt dusje etter å ha svettet, som nevnt tidligere.

Syreprodukter kan hjelpe, da huden vil avskalle raskere og hudormene vil få mindre tid til å dannes. Du kan enten kjøpe glukolsyre eller salicylsyre hos en hudpleier, eventuelt et produkt med benzoylperoksid på apoteket. Basiron er et av disse produktene, og finnes både i krem og dusjgelè. Om du har store områder med kviser, slik som på ryggen, kan denne dusjgelèn være en fordel.
Dersom du ikke blir kvitt kvisene på egenhånd, bør du kontakte lege. Alvorlige tilfeller av kviser på ryggen blir behandlet med samme medikamenter som ved kviser i ansiktet. I de fleste tilfeller vil alvorlig akne på ryggen forverres uten behandling. En hudlege kan foreskrive et legemiddel med a-vitaminsyre, for eksempel Differin eller Epiduo. Disse medikamentene vil motvirke kviser og hudormer ved å forårsake lett flassing, som vil løsne opp komedoner og sørge for at porene ikke tettes. Antibiotika er også et alternativ i behandlingen av kviser på ryggen, og er ofte nødvendig hvis det er snakk om mye kviser.

Nyttige tips til forebygging

Sov på siden:

Forsøk å unngå å skrubbe ryggen for mye ned i madrassen når du sover. Huden kan bli irritert, og det kan føre til fremvekst eller forverring av kviser.

Vanninntak:

Å drikke nok vann er viktig for å holde kroppen hydrert og for å skille ut avfallstoffer fra kroppen. Er du dehydrert kan det være en medvirkende årsak til kviseutbrudd.

Diett:

Kostholdet er viktig uansett om det gjelder kviser eller god helse generelt. Selv om det ikke er noen dokumentert effekt på sammenhengen mellom matinntak og kviser, er det mange som har gode erfaringer med endring av kosthold.

Fysisk aktivitet:

Trening og fysisk aktivitet vil føre til at porene i huden får mer oksygen og forhindrer tilstopning. Men husk at det er viktig å dusje rett etter treningen, da det ikke er bra med svetteansamlinger på ryggen.

Aknemasker:

Det finnes ”masker” til behandling av kviser på ryggen. De lages ofte av naturlige ingredienser, slik som sitron, mynte og honning, og skal ha en motvirkende effekt på kviser. Andre naturlige produkter som kan være gunstige er ”tea tree oil” og aloe vera.

Det er mye du kan gjøre selv for å bli kvitt kviser på ryggen, og forebygge problemet. Føler du derimot at tilstanden blir verre, og egenbehandlingen ikke fungerer, bør du ikke nøle med å få hjelp av en lege. På den måten vil du få riktig behandling, og redusere risikoen for varige arr.