Krem mot kviser

Det finnes svært mange produkter på markedet som skal forebygge og redusere forekomst av kviser, gjøre huden ung og vakker og fri for både rynker og urenheter. Mange som sliter med kviser har problemer med å finne en kvisekrem som fungerer. Produkter som selges i vanlige dagligvarekjeder, har ofte ingen bevist virkning mot kviser. Det finnes likevel flere gode alternativer, både med og uten resept. Basiron og Epiduo er kremer som finnes på apoteket, og har dokumentert god effekt mot kviser.

Ulike kremer mot kviser

For de fleste er det tilstrekkelig å behandle kviser med lokale midler. Det finnes mange medisinske kremer som inneholder A-vitaminsyre eller glykolsyre og salisylsyre. De fleste kremer er reseptbelagte, men enkelte produkter krever ingen resept, slik som kremer med benzoylperoksid.

Benzoylperoksid:

Produkter som inneholder benzoylperoksid kan du kjøpe reseptfritt, og er ofte et godt alternativ til behandling av kviser. Slike kremer, som Basiron, Brevoxyl og Panoxyl, virker betennelsesdempende og motvirker bakterier. Ved å forårsake en lett flassing av det øverste hudlaget, vil hudormene løsne, porene åpnes og bakterier vil drepes.

Benzoylperoksid blir ofte kombinert med antibiotikakremer eller tabletter, da det vil forhindre resistens. I begynnelsen av behandlingen kan huden bli noe irritert, men det er som regel forbigående. Disse produktene har også en blekende effekt, og kan misfarge klær, hår og sengetøy.

Retinoider:

Retinoider er lokale A-vitaminsyrepreparater, som vil redusere talgproduksjonen og motvirke hudormer. Slike produkter er ofte et førstevalg til behandling av kviser. De mest brukte er Aberela, Differin og Epiduo. Kremen Aberela (Tretinoin) brukes mot kviser og solskadet hud. Den påføres som regel morgen og kveld, og man kan forvente resultater etter 8-12 uker. I tillegg til å motvirke hudormer, har kremen en betennelsesdempende effekt. Det er vanlig med noen bivirkninger i startfasen, slik som tørr hud, rødhet og lett flassing. Man kan også oppleve at huden blir solømfintlig, og bør derfor unngå eksponering for sterkt sollys.

Azealinsyre:

Kremer som inneholder azealinsyre vil forhindre bakterievekst, normalisere det øverste laget i huden og dermed motvirke hudormer. Finacea og Skinoren er slike produkter, rettet mot kviser. Azealinsyre har antibakteriell effekt og hemmer dannelse av aknefremmende fettsyrer. Kremen påføres på ren hud, to ganger daglig, og man bør kunne se en virkning etter 4-8 uker. Bivirkninger som kan opptre går som regel over etter en stund. Dette innebærer en brennende følelse ved påføring, kløe, rød hud og flassing.

Antibiotika:

Antibiotika benyttes i noen tilfeller til lokalbehandling av kviser, men finnes i mer flytende form enn kremer, såkalt liniment. Clindamycin er det mest brukte antibiotikumet mot akne i Norge. Preparatet kalles Dalacin, og kombineres ofte med Benzoylperoksid.

Riktig bruk av kvisekremer

Det hender at noen bruker for mye eller for lite krem til behandling av kviser. Dette kan være årsaken til at man ikke oppnår gode resultater, da et overforbruk kan føre til irritasjon og tørr hud. Mange gjør også en feil ved å avslutte behandlingen for tidlig, når huden begynner å se bra ut. Det tar som regel mellom fire og seks uker fra avsluttet behandling før kvisene kan komme tilbake. Kremer mot kviser er også gode til vedlikehold og forebygging av tilbakefall.

Det er lurt å sette seg inn i eventuelle hensyn du bør ta, og mulige bivirkninger, før du begynner behandling med et nytt produkt. Det er viktig å ha en ren og tørr hud før du smører på kvisekremen. Vær forsiktig i begynnelsen, da mange av disse produktene kan virke irriterende på huden. Det anbefales å benytte en fuktighetskrem i tillegg, da legemidler ofte tørker ut huden. Kvisekremer bør påføres på hele området der kvisene opptrer, slik at det også vil være en forebyggende effekt. Ved bruk av noen preparater, slik som Basiron, er det viktig å unngå soleksponering og solarium.

Det er flere alternative kremer mot kviser, og ofte er det ikke mer som skal til for å bli kvitt kvisene. Man kan komme langt med krembehandling, men iblant må man kombinere lokalbehandling med tablettkurer. Er du usikker på hva som lønner seg for din hud, eller føler at du ikke oppnår resultater, er det lurt