Huden vår har mange viktige oppgaver, og fungerer blant annet som et utskillelsesorgan. Huden hjelper kroppen med å bli kvitt avfallsstoffer, der blant annet olje og svette vil skilles ut og danner et belegg utenpå huden. Det vi inntar av mat og drikke vil kunne gjenspeiles i huden vår, og mange vil si at en sunn hud er et tegn på god helse. Betyr dette at man kan unngå kviser ved å spise riktig? Til tross for omstridte meninger, om det finnes en direkte kobling mellom kosthold og kviser, har det helt klart en innvirkning på huden vår.
Kviser og kosthold
Det er viktig med god pleie av huden for å forebygge kviser, og opprettholde en sunn og frisk hud. Dette innebærer ikke bare en ytre omsorg, med ulike produkter og god hygiene, men også for det indre. En sunnere kost kan i mange tilfeller bidra til færre kviser og en friskere hud. Årsaken til omstridte meninger om sammenhengen av kosthold og kviser, er på grunn av lite dokumentasjon på området. Men mange har svært gode erfaringer med en endring av kostholdet. For å redusere kviser og uren hud, anbefales det å drikke mye vann, spise mye grønnsaker, fullkornsprodukter og magert kjøtt, samt styre unna sukker og raske karbohydrater.
Det som frarådes mest er et høyt inntak av raske karbohydrater (sukker). Det kan føre til høyt blodsukker, som stimulerer utskillelsen av insulin. Dette fører til en økning av testosteron i kroppen. Testosteron er en av hovedårsakene til akne, da det øker talgproduskjonen, som kan resultere i kviser og uren hud.
Matvarer som anbefales
• Lavkarbo:
Et kosthold med mye karbohydrater kan gi deg kviser. Man trenger ikke nødvendigvis følge en såkalt lavkarbo-diett, men et redusert inntak av raske karbohydrater (sukker, hvitt mel, poteter, ris og pasta) kan lønne seg. Kylling, flere typer fisk, egg og ost har lite karbohydrater, samt et høyt innhold av protein. Enkelte grønnsaker, som blomkål, brokkoli og agurk er også gode matvarer.
• Sink og A-vitamin:
A-vitamin har en bakteriedrepende effekt og er derfor gunstig mot kviser og urenheter. Lever, egg og makrell har et høyt innhold av A-vitamin, men grønne og orange grønnsaker er også en god kilde.
Kroppen kan selv lage A-vitamin fra betakaroten, som finnes blant annet i gulrot, spinat, brokkoli og søtpotet. Sink får du fra kjøtt, fullkornsprodukter, fisk, egg og spinat. Sink bidrar også til et bedre opptak av A-vitamin.
• Omega 3 og antioksidanter:
Flere dermatologer anbefaler omega 3 og antioksidanter til å forebygge akne. Omega 3-fettsyrer har en betennelsesdempende effekt, mens antioksidanter beskytter cellene. Fet fisk, som makrell og laks, inneholder mye omega 3. For de som ikke spiser fisk, er valnøtter, rapsolje og linfrø gode kilder til de sunne umettede fettsyrene. Antioksidanter finner du i mange ulike matvarer, blant annet i blåbær, bringebær, grønn te, jordbær, nyper, brasilnøtter og valnøtter.
• Matvarer med vitamin E:
Vitamin E kan hjelpe til med helningsprosessen av arr forårsaket av kviser. Vegetabilske oljer, fullkornsprodukter og nøtter er gode kilder.
• Matvarer med vitamin C:
C-vitaminer vil ikke kurere kviseutbrudd, men det vil styrke celleveggene i huden, beskytte mot solskader og forhindre arr. Solbær og paprika inneholder mest C-vitamin, men appelsiner, tomater, jordbær og kiwi er også gode kilder.
I tilegg til disse matvarene, er det viktig å drikke nok vann. Kroppen må ha vann for å kunne ta opp viktige næringsstoffer, men også for å kvitte seg med toksiner og holde kroppen hydrert. Ønsker du å unngå urenheter bør du også unngå tørr hud.
Hva bør jeg unngå?
For å unngå de verste kvisene, bør du først og fremst begrense inntaket av karbohydrater. Dette inkluderer alkohol og andre sukkerholdige drikker som brus og juice. Vær oppmerksom på mat med høyt saltinnhold, da et høyt inntak av jod over tid, kan føre til kviser og urenheter. Noen opplever kviseutbrudd ved en kombinasjon av melk og sukker, mens andre merker at de får kviser av sjokolade eller sterkt krydret mat.
Det viktigste er at du unngår de matvarene du vet du reagerer på, og forsøker å følge et fornuftig kosthold. Selv uten konkret dokumentasjon på virkningen av kosthold i forhold til kviser, er det uansett gunstig for deg og din helse.