Bruk sola til å forebygge kviser

Kviser og uren hud kan være en stor bekymring for mange. Sliter du med dette, leter du sikkert stadig etter forebyggende metoder og kurer. Det kan dreie seg om kosthold, riktig pleie av huden og generelle tips om hva du bør unngå. Du har kanskje hørt om en forebyggende kur som er gratis og tilgjengelig for alle, nemlig solen. Denne løsningen fungerer for mange, men kan føre til forverring hos noen. Dersom du opplever en bedring etter soleksponering, bør du utnytte denne muligheten. Noen forhåndsregler bør likevel tas, der man sørger for å beskytte seg mot andre faremomenter.

Hjelper solen mot kviser?

Selv om mange føler at sollys forbedrer huden, og deres akne tilstand, er det ingen bevist dokumentasjon om at sollys forebygger kviser. Man skal ikke frykte solen, men heller ikke overdrive solingen, da dette kan føre til skade på huden. Solbrenthet skaper en irritasjon i huden som kan føre til mer kviser. Har man lys hud, bør man oppholde seg noe kortere i solen. 10-20 minutter daglig kan ha positive effekter for huden din.

Hva som egentlig er årsaken til at solen tilsynelatende hjelper noen, er at den reduserer rødhet. Huden rundt kvisene blir mørkere, og gjør de mindre synlige. Derfor er det egentlig en illusjon, og en midlertidig forbedring. Solen vil tørke ut kvisene, og huden føles mindre fet. Noen hevder at de får mindre kviser av å sole seg. Dette er mest sannsynlig fordi kvisene tørkes ut. Det er desverre bare en kortvarig effekt solen har på kviser som allerede er tilstede. På lengre sikt, vil den tørre huden få talgkjertlene til å øke talgproduksjonen. Når huden utsettes for UV-stråler, vil den bli tykkere. Dette er hudens måte å forsvare seg på, ved å produsere flere hudceller. Tykkere hud vil føre til tette porer og dermed muligheten for utbrudd av kviser.

Ikke glem solbeskyttelse

Mange unngår å bruke solkrem i frykt for å få kviser. De feteste kremene kan inneholde ingredienser som kan forårsake kviser, fordi de øker tilstopningen av porene dine. Disse kremene, også kalt komedogene kremer, inneholder ofte mineralolje. Istedenfor å droppe solkremen, bør du velge en med lettere konsistens, uten mineralolje. Det finnes flere alternativer i form av lotion og gelè. Dette er spesielt viktig om du er plaget med kviser og uren hud.

Ultrafiolette stråler fra solen øker risikoen for hudkreft, tidligere aldring av huden, og solbrenthet. Det er derfor viktig å beskytte huden din, uansett om du er bekymret for akne eller ikke. Urenheter er tross alt bedre enn alvorlige konsekvenser og solskadet hud.

Ulike anbefalinger

Det er lett å bli forvirret, med de uendelige anbefalingene som finnes, om hva som er det beste for hud og helse. Enkelte vil fraråde deg å benytte solen til å fjerne eller forebygge kviser. Du kan øke risikoen for hyperpigmentering (brune flekker), og permanente arr. Andre vil anbefale litt sol og solarium til å forebygge kviser. Det viktigste er å kjenne din egen hud, vite hvordan du reagerer, og ta forhåndsregler deretter.

Dersom du velger å ta solarium, er det greit å vite at strålene i solarier er mer intense enn solen vi har i Norge. I forhold til vår sommersol, gir norske solarier nesten seks ganger mer UVA-stråler og dobbelt mengde UVB. (Disse betegnelsene gjelder type stråler, da de har ulik evne til å trenge inn i huden).
Lysbehandling er noe som anbefales i enkelte tilfeller. Det finnes flere typer medisinsk lysbehandling, blant annet UV-stråler. De som merker en bedring av solen, blir gjerne tilbudt denne behandlingsmetoden mot kviser. Alvorlighetsgrad avgjør hvilken type UV-lys som gis, og behandlingen forekommer i et lyskabinett. (Mer om dette kan du lese i artikkelen om behandling med UV-stråler). Det finnes også en form for lysterapi som benytter rødt og blått lys. For mindre grader av akne, brukes blått lys, mens det røde brukes for verre tilfeller. Det er ikke mange behandlinger som skal til før kvisene reduseres betraktelig.

Det er også greit å være klar over at enkelte legemidler kan gi bivirkninger i form av overfølsomhet for sol. For å få gode råd og riktig anbefalninger, som verken vil skade eller forverre huden din, kan du oppsøke en lege eller hudspesialist.