Forebygg forverring av kviser, unngå klemming

Kviser, også kalt akne, opptrer i ulike former, som kan deles inn etter alvorlighetsgrad. Det kan være overflatiske hudormer, røde, vonde kuler eller store verkebyller. Kviser og urenheter i huden, forårsakes når talgkjertler tetter seg og det oppstår en betennelsesreaksjon. Selv om kviser forekommer oftere hos tenåringer, er det flere som sliter med kviser i voksen alder. For å forhindre kviser og uren hud, er det flere forebyggende tiltak. Disse rådene gjelder uansett om du er mye eller lite plaget. Det kan være råd om kosthold, hudpleieprodukter eller å unngå enkelte ting du reagerer på. De forhatte, vonde byllene dukker uansett opp i blant for oss alle, og kan være svært ubehagelig. Dersom de først er kommet, er det best å unngå forværring ved å ikke klemme på kvisene.

Hva skjer når du klemmer?

Det kan være fristende å klemme på kviser, men uansett om den er moden eller ikke, bør du la være. Mange klemmer for hardt, og har kanskje ikke vasket hendene godt nok på forhånd. Dette kan skade huden din og forårsake stygge arr som ikke vil forsvinne. Det kan føre til en utvidelse av blodkar, pigmentforandringer, og skade på porer. Det er spesielt viktig å unngå å klemme på de dypeste kvisene. Pusset vil kunne trenge dypere ned i huden og skape en verre betennelsesreaksjon. Hvis du ser at det kommer blod når du klemmer, har du gått for dypt. Det er da arr og permanente forandringer i huden kan oppstå. Om du klemmer på en kvise som ikke er moden (uten en synlig gul tupp), ender du opp med en enda større kvise, og det blir gjerne mer rødt og sårt.

Råd om du ikke kan la være

Til tross for alle formaninger om at du ikke bør klemme på kviser, krever det mye selvkontroll å la de være i fred. For å gjøre skadene minst mulig, er det noen råd du bør følge:

• Vent til kvisen er helt moden. Den er da rett under overflaten, og har ofte en gul farge.
• Vask både ansikt og hender godt, og rens under neglene. (Skitne negler vil forverre kvisene)
• Bruk gjerne litt mykt papir for ekstra beskyttelse mellom fingrene og kvisen. Gå deretter under huden og forsøk å rulle ut kvisen.

På denne måten klemmer du faktisk ikke på kvisen, men presser forsiktig på området rundt kvisen, for å få ut verket. Man skal ikke bryte hudoverflaten, og bør unngå bruk av pinsett og negler, og heller ikke klype. Får du ikke noe ut av kvisen, bør du ikke fortsette.

Etter å ha klemt på kvisen, bør du ta på litt klorhexidin eller pyrisept, og la området få være i fred. Hevelse og rødhet vil gradvis forsvinne. Du bør også la være å plukke på en eventuell skorpedannelse, for å unngå mer skade på huden. Det er noen som klemmer og plukker ekstremt mye på kvisene sine, og risikerer dermed mer arrdannelse. Det kan i slike tilfeller være lurt å oppsøke en hudlege og få behandling, og dermed unngå varige skader på huden.

Stopp kvisene før de kommer

Det er vanlig å ha hudormer på kroppen. De kan være svarte (åpne) eller hvite (lukkede), og opptrer som regel på områder med mest talgkjertler. Det er hovedsaklig i ansiktet og nakken, men også øverste deler av bryst og rygg. Om du vil forsøke å hindre kvisene i å bryte ut, må du holde ansiktsporene åpne. Men hvordan gjør du det?

Du kan ikke skrubbe vekk kviser, da dette er nesten like ille som å klemme på de. Du kan derimot stoppe dannelsen av sebum, kroppens egen talg. En årsak til akne er overdreven dannelse av sebum. For å redusere talgproduksjonen, trenger du gode hudprodukter beregnet på fet hud. Du kan også forsøke å påføre et produkt som inneholder salisylsyre. Dette er betennelsesdempende som ofte brukes til behandling av uren hud, da det vil fjerne døde hudceller og åpne tilstoppede porer. (Dette kan du lese mer om i artikkelen ”Riktig pleie av huden for å unngå kviser”).

Det beste du kan gjøre for huden din er å unngå klemming. Er dette umulig for deg, bør du i det minste følge gode råd om hygiene og teknikk.