Bli kvitt kviser i ansiktet

Ansiktet er det mest synlige området for akne, og desverre også mest utsatt.
Kviser kan oppstå hele livet, men er mest utbredt hos tenåringer, på grunn av en økning av kjønnshormonet testosteron. Dette stimulerer talgproduksjonen i talgkjertlene, og kan føre til utbrudd av kviser. Det kan være et stort problem for mange, spesielt hvis ansiktet er hardt rammet. Det kan føre til arrdannelse, depresjoner og sosiale problemer.

Behandling av kviser i ansiktet

Enten dine kviser skyldes hormoner, stress eller gener, er det ofte flere faktorer som kan forverre kvisene. Noen forsøker ulike kjerringråd i håp om å bli kvitt kvisene raskt, mens andre skrubber huden for hardt, eller benytter produkter som tetter igjen porene i huden. Ansiktet spiller en viktig rolle i hverdagen, til kommunikasjon og til å uttrykke følelser. Derfor kan det være svært sjenerende og ubehagelig med mye kviser i ansiktet. Det er flere ting du kan gjøre selv til egenbehandling av kvisene, men det er ikke alltid tilstrekkelig uten reseptbelagte medikamenter. Følgende kommer en oversikt over medikamentell behandling ved ulike grader av akne:

Mild akne

Om du har kviser med puss er benzoylperoksid det første som anbefales ved milde tilfeller. Retinoider er et bedre alternativ for kviser uten puss. Disse preparatene har også forebyggende effekt når kvisene er borte.

Middels akne

Her anbefales det å kombinere benzoylperoksid og et retinoid (eller azealin) fordelt på morgen og kveld, eventelt et kombinasjonpreparat som påføres en gang daglig. Dersom du ikke ser bedring etter 6-8 uker er det anbefalt å behandle med lokalantibiotika i tillegg. En tablettkur med antibiotika vil være nødvendig om det fortsatt ikke er bedring etter tre måneder.

Kraftig akne

Ved de mest alvorlige tilfellene av kviser, vil man først forsøke antibiotika-tabletter, kombinert med benzoylperoksid og retinoid. Det er ikke anbefalt å bruke antibiotika i mer enn tre måneder, så deretter vil tablettkuren avsluttes, men man fortsetter med lokalbehandling. I enkelte tilfeller vil en hudlege vurdere videre behandling med isotretinoin. Dette legemiddelet har noen alvorlige bivirkninger, og foreskrives derfor under strenge regler.

Unngå kviser i ansiktet

Kviser i ansiktet har ofte en tendens til å dukke opp på de samme områdene. Det kan være i kinnene, på haken, i hårfestet, ved nesa, eller langs kjeven. Dette kan være et tegn på noe annet enn vanlige kviser, eller forårsaket av vaner som i utgangspunktet ikke har noe med huden din å gjøre.

Kviselignende utslett rundt hake og nese hos kvinner, skyldes ofte en hudtilstand kalt perioral dermatitt. Er kinnene utsatt kan det være rosacea, en kronisk betennelse som gir rødhet i ansiktet. Om du opplever kviser i hårfestet kan det være på grunn av fete hårprodukter som tetter igjen porene i huden. Når det gjelder kviser i skjeggpartiet hos menn, er dette ofte follikulitter (hårrotsbetennelser). Foruten disse tilstandene, kan det være hverdagslige vaner og produkter som gir deg kviser i ansiktet.

Hudprodukter:
Når du bytter til en annen ansiktskrem, kan det oppstå kviser. Du trenger ikke nødvendigvis bytte tilbake med en gang, da dette kan være en overgangsfase.

Telefoner:
De fleste er avhengig av mobiltelefoner til jobb og privatliv. Vi tar i telefonen hele dagen, uten å tenke på hvilke bakterier vi har på hendene. Ved å holde den tett inntil ansiktet, kan disse bakteriene overføres til huden og forårsake kviser.

Hatter og skjerf:
Det er ofte en del rester av både hårprodukter og hudpleieprodukter i hodeplagg og skjerf. Det er derfor viktig å vaske de med jevne mellomrom, samt rense huden godt etter å ha gått med slike plagg hele dagen.

Berøring av ansiktet:
Det er svært mange som tar seg i ansiktet flere ganger daglig, uten å være klar over det. Det er mye bakterier på hendene våre, og på den måten kan du forverre kviser du allerede har, eventuelt forårsake nye.

Briller og solbriller:
Briller som ligger mot huden vil etterlate rester av hudpleieprodukter og bakterier. For å unngå kviseutbrudd, bør du passe på å vaske hele brillen, og ikke bare glasset.

Speil:
Det kan faktisk være en risiko med speil, ettersom vi gjerne blir mer fristet til å klemme på kvisene ved å studere ansiktet vårt. Dette vil gjøre vondt værre, og bør unngås.

Ellers er det viktig å rense ansiktet to ganger daglig, forsøke å holde håret vekk fra ansiktet, og ha en god håndhygiene. Kvinner bør fjerne sminke hver kveld, og menn bør være forsiktig ved barbering. Vær bevisst på dine vaner i hverdagen, og sørg for at du holder kroppen hydrert. På denne måten kan du bli kvitt kviser i ansiktet.