Mine besteforeldre hadde kviser, påvirker dette meg?

Det er mye du kan arve fra dine foreldre og besteforeldre. Det kan være farge på øyne, hår eller hud, formen på nesen din eller andre likhetstrekk. Hudtype er ofte den samme innad i familien, og vil dermed kunne gi de samme forutsetninger for kviser og uren hud. Om du som ung, ser ungdomsbilder av din bestefar med et ansikt fullt av kviser, vil du kanskje bli bekymret. Betyr det at du kan få det samme problemet?

Er kviser arvelig?

Hvor urettferdig det enn er, får noen mer kviser enn andre. Det er flere faktorer som spiller inn, men sannsynligheten øker dersom dine foreldre eller besteforeldre hadde mye kviser. Du er ikke alene om dette, da 85 % av befolkningen vil erfare et utbrudd av kviser i løpet av livet. Er huden din utsatt for akne, kan du se på resten av familien, om det er flere familiemedlemmer med hudproblemer. Gener vil avgjøre hvor godt immunsystem du har, og ditt forsvar mot bakterier. Gener har også en innvirkning på hvor lett dine porer blir tilstoppet, der du for eksempel kan ha arvet et anlegg for overproduksjon av døde hudceller.

Gener er uforutsigbare. Selv hos identiske tvillinger kan den ene ha noen få kortvarige kviser, mens den andre utvikler byller som fører til varige arr. Det er dermed ikke sikkert at du vil få plagsomme kviser og uren hud, selv om andre i familien har vært uheldige. Det er også tilfeller der noen får mye akne, selv om verken foreldre eller besteforeldre har vært plaget med kviser. Da er det andre årsaker som spiller inn. Uansett om du har arvet problemet eller ikke, finnes det mange behandlingsmetoder som kanskje ikke var tilgjengelige for dine besteforeldre.

Studier av gener og betydning

Genetikk er en medvirkende årsak til kviser i 80 % av alle tilfeller. Flere studier er blitt utført når det gjelder kviser og arvelig belastning. En studie viste at risikoen for å få akne økte med fire ganger, dersom en nær slektning hadde problemet. Studier har også vist at mange gutter i skolealderen med akneproblemer har en familiehistorie med mye akne.
En britisk analyse av tvillinger har vist at genetikk står for tre firedeler av årsaken til kviser. Til tross for disse studiene, er det noen som mener at gener er en overdrevet årsak til akne. Familiemedlemmer vil ofte ha samme rutiner og vaner, og samme kosthold. Det er altså et større bilde man bør vurdere ut ifra, selv om gener har betydning.

Er du utsatt for akne?

Dersom dine foreldre eller besteforeldre hadde problemer med kviser, er det desverre en større sannsynlighet for at du også kan få det. Hvor lett du får arr etter skade, er også genetisk. Derfor er det svært viktig å ta godt vare på huden din. Hvis du vet at du er utsatt for å få kviser, eller allerede har utviklet et problem, bør det behandles på et tidlig stadie. Det kan lønne seg med en vurdering av en hudlege, så et alvorlig tilfelle kan diagnostiseres så raskt som mulig. På den måten vil du kunne unngå eller redusere faren for stygge arr.

Om du er arvelig belastet eller ikke, er det uansett lurt å ta noen forhåndsregler. Pass på å følge noen gode rutiner med daglig stell av huden og eventuelt unngå enkelte matvarer. Har du allerede fått en del kviser, er det ingen grunn til å fortvile. Det er svært mange metoder å kontrollere akne på, og en hudterapeut kan hjelpe deg hvis du er usikker på hva du skal gjøre.