Behandling av kviser

Kviser har stor innvirkning på selvbilde og humør for mange, men for de som er utsatt for alvorlig akne kan det føre til psykiske problemer som angst og depresjoner. Det finnes heldigvis effektive behandlingsmetoder for alle, men det krever tålmodighet for å oppnå resultater. De mest alvorlige tilfellene der psykologi og arrdannelse, er med i bildet, krever tidlig behandling. Det er vanskeligere å gjøre noe med arr som allerede har oppstått.

Ulike behandlingsmetoder

Det er ulike behov ved behandling av kviser, avhengig av alvorlighetsgrad, hudtype, alder og om det eventuelt er andre sykdommer å ta hensyn til. Akne opptrer forskjellig, enten i form av hudormer, pussfylte kviser eller byller som forårsaker arr. Det er vanlig å bruke en kombinasjon av flere behandlingsmetoder, som vil angripe ulike årsaker til kviser. Først og fremst er det viktig å forebygge dannelse av hudormer og redusere talgproduksjonen. I tillegg ønsker man å dempe betennelsen i huden, og redusere mengde av bakterien Propionibacterium acnes.

Retinoider:

Retinoider er syntetiske A-vitamin derivater, og regnes som førstevalget i behandlingen av kviser. De mest brukte er Differin, Aberela og Epiduo. Differin vil motvirke kviser og hudormer ved å forårsake lett flassing som løsner opp komedoner, samt sørge for at talgkjertlene ikke tettes. Aberela er en annen krem med lignende effekter som Differin. Den inneholder virkestoffet Tretinoin, som kan virke mer irriterende på huden, spesielt på nordiske hudtyper.

Benzoylperoksid:

Det finnes flere reseptfrie produkter som inneholder Benzoylperoxid. Produkter som Basiron, Brevoxyl og Panoxyl er slike kremer, som vil redusere mengden bakterier i huden og dempe betennelser. Produktene vil også føre til litt avflassing av hud, slik at hudormene vil løsne. Benzoylperoxid forhindrer resistens mot antibiotika, og er derfor ofte kombinert med antibiotikakurer. Disse produktene kan føre til irritert hud i begynnelsen, og vil kunne bleke fargede stoffer. Det finnes en Basiron dusjgele i tillegg til krem, som kan være en fordel da man unngår risiko for flekker på klær og sengetøy.

Azealinsyre:

Preparater som inneholder azelainsyre, kan være gunstig ved behandling av kviser. Kremene Finacea og Skinoren er slike produkter, og vil hindre bakterievekst og motvirke hudormer. Du kan oppleve litt kløe og svie rett etter påføring i startfasen, men dette er forbigående bivirkninger.

Lokal antibiotika:

I noen tilfeller vil legen foreskrive resept på et antibiotikum i flytende form, som kan smøres på huden. Dette vil drepe bakteriene som forårsaker kviser. Til behandling av akne er Clindamycin det mest brukte antibiotikumet i Norge.
Preparatet kalles Dalacin, og kombineres ofte med Benzoylperoksid for å unngå antibiotikaresistens.

Tablettkurer mot kviser

Antibiotika:

Ved moderat til alvorlig akne, benyttes antibiotikakurer. Dette vil hemme bakterievekst , samt dempe betennelse. Antibiotikatabletter vil også kunne hjelpe mot hudormer. Tetracycliner er en gruppe antibiotika med god effekt mot kviser, og brukes ofte i 3-6 måneder. Behandlingen kombineres som regel med en lokalbehandlende krem for å unngå resistens.

P-piller:

Et godt alternativ for kvinner som plages med mye kviser, er hormonell behandling med p-piller. Merket ”Diane” inneholder anti-androgen i tillegg til østrogen, noe som vil redusere forekomst av kviser. P-piller foreskrives av leger, og kan være et godt alternativ, enten det er hovedsaklig mot kviser, eller som prevensjonsmiddel i tillegg.

Roaccutan:

Legemiddelet Roaccutan brukes til de som er alvorlig plaget av akne og har en tendens til å få arrdannelse. Som regel er det etter å ha forsøkt andre metoder uten resultat, eller dersom annen behandling ikke har hensikt. Virkestoffet i Roaccutan, Isotretinoin, vil hemme talgproduksjonen og redusere betennelse i huden. Det tar bare noen få uker før man ser en god effekt, og anvendes i 4-5 måneder. Det er likevel en ulempe med dette middelet, i form av alvorlige bivirkninger. Roaccutan er nemlig svært fosterskadelig, med fare for misdannelser. Graviditet må unngås mens man går på Roaccutan, samt en periode etter avsluttet behandling. Det er derfor strenge regler for foreskrivning av dette legemiddelet. Mindre alvorlige bivirkninger er sprukne lepper og tørre øyne og hud. Dette kan enkelt motvirkes med leppepomade, fuktighetskrem og øyedråper.
Om du sliter med kviser, enten av liten eller alvorlig grad, er det veldig mange behandlingsmuligheter du kan forsøke. De reseptfrie alternativene kan være tilstrekkelig for ditt behov, mens andre krever hjelp av spesialister for å finne riktig behandling. Et helt annet alternativ til behandling av kviser er ultafiolett strålebehandling. Denne behandlingsmetoden tilbys ofte til de som merker en god effekt av solen på sommeren. (Dette kan du lese mer om i artikkelen om behandling med ultrafiolette stråler). Til tross for fortvilede situasjoner og tidkrevende behandlinger, er det håp for alle.