Får jeg kviser av feil kosthold?

Et sunt kosthold er viktig for å dekke våre behov for esensielle næringsstoffer og for å unngå livsstilsykdommer, slik som diabetes og høyt blodtrykk. Det vi spiser og drikker har også en innvirkning på huden vår og kroppen generelt. Mange hevder at flere matvarer kan gi deg kviser og uren hud, men dette er en sannhet med modifikasjoner. Temaet er er svært omdiskutert, men det er lite dokumentasjon på om dette stemmer.

Har kviser og kosthold en sammenheng?

Om det finnes en link mellom kosthold og kviser er et tema med mange ulike teorier og spekulasjoner. Til tross for at mange mener det har betydning, basert på egne erfaringer, er det lite holdepunkter som tilsier at kostholdet kan forårsake kviser. Det finnes likevel noen studier som viser at enkelte matvarer har en innvirkning på huden og kvisedannelse.

Melk og meieriprodukter:

Det er blitt utført flere studier på sammenhengen mellom inntak av melk og kviser. En av disse viste at de som drakk mye melk, fikk en del kviser med jevne mellomrom. Dette hadde ingenting med fettinnhold å gjøre, da det var snakk om lettmelk. Ut i fra dette kom forskere med teorier om at melkeinntaket forårsaket hormonelle endringer. Melken stimulerer insulin og en vekstfaktor som øker testosteronnivået, og kan dermed medvirke til dannelse av kviser. Hudreaksjoner kan forøvrig også skyldes allergi, og bør dermed utelukkes før man trekker andre konklusjoner.

Sjokolade:

Mange forsøker å unngå sjokolade i et forsøk på å redusere kviser, eller uren hud. Det kan godt være en triggende faktor for noen, men basert på studier, har det ingen sammenheng. I en av disse studiene spiste deltakerne 112 gram sjokolade hver dag i fire måneder. Sammenlignet med deltakere som ikke spiste sjokolade var det ingen forskjell i forekomsten av kviser.

Fet mat:

Mange har lenge trodd at fet mat var en direkte årsak til kviser, men det mangler gode studier på dette området. Enkelte teorier påstår at et høyt inntak av mettede fettsyrer, kan være medvirkende til kvisedannelse. En annen teori sier at fettsyrer av omega-6 skal være fordelaktig mot kviser. Det finnes imidlertid ingen dokumentasjon på dette.

Mat med høy glykemisk indeks:

Glykemisk indeks måler hvor raskt og hvor mye matvarer øker blodsukkernivået. Det er utført flere studier på forskjellen mellom en lav og høy-glykemisk diett. Resultatet fra en av disse studiene viste lavere forekomst av akne hos deltakere som spiste lav-glykemisk mat. Det innebærer matvarer som gir en lav og stabil påvirkning av blodsukkeret. Mat med høy glykemisk indeks (raske karbohydrater), slik som poteter, hvitt brød, boller, hvit ris og pasta, vil kunne forverre akne. For mye karbohydrater øker blodsukkeret og dermed insulinnivået. Videre fører dette til økt mengde testosteron i kroppen, som vil øke talgproduksjonen og fremme akne.

Mindre kviser med mye grønnnsaker

Det er grunn til å tro at et høyt inntak av grønnsaker kan redusere kviseutviklingen. Dette er basert på en studie med norske ungdommer mellom 18 og 19 år, der jenter som spiste lite rå grønnsaker, hadde 40 prosent høyere forekomst av kviser enn andre jenter. Forskerne ønsket å finne en sammenheng mellom kviser, kosthold og psykiske tilstander. Selv om resultatet viste en tydelig forbindelse mellom kosthold og akne, var det mentale av større betydning.

Mange tenåringer bebreider seg selv for sine kviseutbrudd, til tross for iherdige forsøk på å leve sunt, med både trening og gode kostholdsvaner. Mat er som regel ikke årsaken, og har for de fleste liten betydning for utvikling av kviser. Det kan likevel være enkelte som føler at de reagerer negativt på melkeprodukter og raske karbohydrater. Da kan det lønne seg å unngå de matvarene man føler trigger kviseutbrudd, og se om de opplever bedring etter en periode. Hjelper ikke dette, anbefales det å oppsøke en spesialist eller hudlege.

Kviser har gjerne en mer sammensatt årsak, med flere medvirkende faktorer. I de fleste tilfeller er det hormonpåvirkning, men det kan også være stress, arv eller feil hudpleie. Enten du har problemer med kviser og uren hud eller ikke, er det viktig med et godt og variert kosthold. Det er altså ingen holdepunkter for at sjokolade, fet mat og salt gir deg kviser, men raske karbohydrater og melk kan være en medvirkende årsak. Det er individuelt hva vi reagerer på, og derfor er det viktig å finne ut hva som fungerer for deg. Det er uansett gunstig å drikke mye vann, redusere sukkerinntaket, og spise mye grønnsaker.