Får jeg kviser av trening?

Mange føler at de får kviser og uren hud av trening og fysisk aktivitet. Selv om enkelte faktorer omkring dette kan medvirke til utbrudd av kviser, har trening også mange gunstige innvirkninger på kroppen vår. Dette gjelder både psykisk og fysisk, og indirekte for huden vår. Svetting er faktisk bra for huden, og vil kunne gi deg en friskere hud, så lenge du tar noen forhåndsregler og har gode rutiner i hverdagen.

Fordeler med trening

Stresshåndtering:

Flere studier viser at det er en sammenheng mellom psyken og kroppen vår, og at stress kan forårsake kviser. Stress kan være positivt og kortvarig, men dersom en utsettes for langvarig stress har dette en rekke negative innvirkninger på kroppen. Stress fører til økt utskillelse av kortisol i kroppen, og vil svekke immunforsvaret, og samtidig forsterke kroppens inflammasjonsnivå. Det vil kunne føre til en økning av talgproduksjon og dermed utbrudd av kviser. Fysisk aktivitet er hovedsaklig stress for kroppen, men vil av flere årsaker kunne hjelpe mange til å håndtere stress.

Kronisk stress kommer ofte av bekymringer og mye grubling. Ved å trene, bruker man kroppen og hjernen til å fokusere på andre ting. Kortisolnivået i hjernen blir lavere av fysisk aktivitet og vil bidra til å redusere stressnivået ditt. Trening er derfor ofte fordelaktig ved angst og depresjoner. Endorfiner (kroppens lykkehormoner) vil frigjøres når man trener, og man vil ofte føle seg mer glad og fornøyd etter treningen. Mestringsfølelse øker også selvtilliten, og spiller en viktig rolle i stresshåndteringen.

Bedre søvnkvalitet:

God søvn er viktig for en frisk og opplagt hud. Fysisk aktivitet vil øke søvnkvaliteten ved å slite ut kroppen. Dette har også en sammenheng med stress, da en utslitt psyke ofte fører til søvnproblemer. Sover du bedre, vil kortisolnivåene i kroppen reduseres. Er kroppen uthvilt, vil immunforsvaret også styrkes. Selv om dette ikke kan forhindre kviser i seg selv, kan det forebygge forverring og infeksjoner. Kombinasjonen av lite søvn og stress over tid, vil ikke bare frigjøre stresshormoner, men også frie radikaler, som kan fremskynde aldringsprosessen.

Svette:

Mange tror at svette er årsaken til at de får kviser. Selv om det kan være en medvirkene faktor for noen, er det undersøkelser som viser at det ikke er noen sammenheng. Fysisk aktivitet og svetting har derimot en positiv effekt på huden din. Aktiviteten vil øke blodsirkulasjonen, bringe oksygen og næringsstoffer opp til hudcellene, og samtidig fjerne avfallsstoffer fra kroppen. Svetting vil åpne porene, og rense huden innenfra. Porer som er tette av bakterier og døde hudceller, vil også kunne åpnes av svette. Selv om det ikke er påvist en sammenheng mellom svette og kviser, er det likevel lurt å ta en dusj etterpå. Dette gjelder spesielt hvis du vet at du er utsatt for kviser, da salter og hudceller kan tilstoppe porene.

Styrker immunforsvaret:

Det er svært mange helsemessige fordeler med trening og fysisk aktivitet. Regelmessig trening styrker hjerte- og karsystemet, samt muskulatur og beinmasse. En annen viktig gevinst er et sterkere immunforsvar, som dermed vil redusere vår mottakelighet for infeksjoner. Dette gjelder også mot betennelsestilstander som kan oppstå ved kviser.

Unngå kviser av trening

Ved å følge noen enkle tips, kan du forebygge kviser forårsaket av trening. For jenter er det viktig å fjerne sminke, eller begrense bruken, slik at huden kan svette naturlig, uten tilstoppende produkter i veien. Etter trening bør du ta en dusj, og benytte en mild såpe til ansiktet og kroppen. Det er ikke selve svetten som fører til kviser, men problemet kan forverres om du ikke renser kroppen godt etterpå. Unngå hard skrubbing og eksfoliering, da dette vil irritere huden og kunne forårsake kviser og uren hud. Dersom du ikke har mulighet til å dusje rett etter en treningsøkt, kan du eventuelt benytte uparfymerte renseservietter til å vaske av svetten. Deretter er det viktig å tilføre fuktighet for å unngå tørr hud. Dehydrering er en medvirkende årsak til kviser. Siden svetting fører til væsketap, er det også viktig å drikke nok vann, både før, under og etter trening.

Ved styrketrening kan man øke risikoen for kviser. Dette er på grunn av økt produksjon av testosteron. Mange er bekymret for dette, men man bør ikke la være å trene av den grunn. Det er svært mange fordeler med trening, både fysisk og mentalt. Følger du de nevnte rådene, vil du kunne unngå kviser, og samtidig oppnå en rekke positive helsegevinster. Se også andre gode tips og kategorier på vår forside.