Hvordan din diett påvirker huden din

Riktig kosthold er viktig

Ditt kosthold kan påvirke tilstanden til huden din, som med alle andre av dine organer ( ja, huden er et organ). Når du drikker vann og spiser balansert med næringsrike måltider som består hovedsakelig av vitamin- og mineralrike matvarer, vil huden din (sammen med resten av kroppen) bli sunnere.  Syre-produserende matvarer som inkluderer sukker, sjokolade, brus, melk og andre meieriprodukter kan forverre kviser.

Det kan være hormoner eller vekstfaktorer i kumelk, særlig skummet melk, som stimulerer til akne. Matvarer som scorer høyt på den glykemiske indeks, slik som sukkerholdig eller stivelsesholdige matvarer som øker blodsukkeret, fremmer betennelser som kan disponere visse mennesker til kviser.

Hvis du har akne har flere studiervist at det er fordeler ved å ha en lav-glykemisk diett, som er lav på proteiner, fett, og meierivarer. Årsakene til disse fordelene er relatert til effekten disse matvarene har på insulin og det insulin-lignende vekstfaktor-1. Insulin provoserer keratinisering (prosessen hvor det lages hulrom rundt hårsekken) av hårsekken og talgproduksjon. En økning i talgproduksjon og keratinisering er, som kjent, en stor faktor i utbrudd av akne.

Matvarer som øker insulinproduksjonen

Matvarer som øker insulinnivået har en høy glykemisk indeks. Glykemisk indeks er et mål på hvor høy effekt karbohydrater har på vårt blodsukkernivå. Når vi spiser mat med høy glykemisk indeks, som for eksempel hvitt brød og bakevarer, stiger blodsukkeret vårt. Dette øker mengden av insulin som produseres i kroppen vår.

Selv om kumelk har en lav glykemisk indeks, inneholder det hormoner som også provoserer keratinisering og talgproduksjon. Melk inneholder også aminosyrer som produserer insulin i kombinasjon med karbohydrater. Andre meieriprodukter som kan forårsake hudormer er myseproteiner og jod. Koffein, teobromin og serotonin som finnes i sjokolade kan også øke insulinproduksjonen.

Mat som inneholder fettsyrer

Fettsyrer er nødvendig for å danne talg. Studier viser at enkelte enumettede fettsyrer, som du finner i noen vegetabilske oljer, kan øke talgproduksjonen. Til motsetning kan de essensielle fettsyrene som du finner i f.eks. fet fisk oppheve blokkeringer rundt hårsekkene og redusere talgproduksjon.

Egnet mat hvis du har kviser

Noen mennesker med akne har rapportert forbedring i huden når de følger en kosthold med lav glykemisk indeks, og ved å øke sitt forbruk av hele korn, friske frukter og grønnsaker, fisk, olivenolje, hvitløk, samtidig som alkoholkonsumet er moderat.

Det er en god ide å drikke mindre melk og spise mindre matvarer av høy glykemisk indeks. Dette er matvarer som sukker, kjeks, kaker, iskrem og brus. Ved å redusere inntaket av kjøtt og kosttilskudd, kan det også dempe utbrudd av akne.

Søk medisinsk hjelp hvis du er bekymret for huden din, tiltak som å endre kostholdet vil ikke alltid hjelpe. (Link til NHI-Norsk Helse Informatikk)

Gå til forsiden og les mer om kviser her.