Kjerringråd har ofte gått i arv mellom generasjoner, og mange tyr fortsatt til disse rådene i håp om at de skal ha en magisk effekt. Det kan dreie seg om alt fra kviser til ugress og vanskelige flekker. Disse rådene har ingen vitenskapelig bakgrunn, og bør derfor prøves ut med forsiktighet. Er du ute etter gode tips mot kviser, er det uttallige kjerringråd på området. Noen har positive erfaringer med enkelte råd, mens andre kan oppleve forverring eller ingen forskjell. Har man allergier eller sensitiv hud, bør man være ekstra forsiktig, da det benyttes sterke ingredienser i noen av rådene.
Ulike kjerringråd
• Gjærsopp:
Dette rådet skal få kvisene til å forsvinne. Det går ut på å røre ut fersk gjær i sur melk eller vann til en grøtlignende masse. Dette skal smøres på kvisene og tørke i 15-20 minutter før det vaskes vekk. Har du sensitiv hud, bør kjerringrådet utprøves med varsomhet.
• Potetmel:
Dette er en måte å tørke ut kvisene på, der man påfører litt potetmel ved hjelp av bomull, før man legger seg. Talget som produseres vil tørkes ut og dermed blir kvisene mindre.
• Tannkrem:
Et annet (ikke så veldig godt) råd som vil tørke ut kvisene er å smøre litt tannkrem på de utsatte områdene (bruk heller tannkremen til noe annet). La tannkremen være på i minst en halvtime, og gjerne over natten.
• Isbit-trikset:
Is kan redusere betennelsen i talgkjertlene, og samtidig øke blodsirkulasjonen til området. Du kan bruke isbiter eller knust is, pakke det inn i et stykke tøy og gni isen forsiktig mot huden i et par minutter. Dette kan gjentas flere ganger, men vær forsiktig med å ikke holde is på kvisen for lenge, da du risikerer frostskade.
• Sitron:
Et kjerringråd mot kviser anbefaler å lage en ansiktsrens med sitronsaft og vann. Denne blandingen skal benyttes til vask av ansiktet morgen og kveld. Man kan også dyppe bomull i ferskpresset sitron, eller blande en spiseskje sitronsaft og en teskje kanel, som man lar være på kvisene over natten.
• Honning:
Honning har et naturlig innhold av antibakterielle stoffer, og benyttes til sår og hudproblemer. For å behande kviser kan du dyppe en bomullspinne i honning og stryke over de utsatte områdene. La det være på huden i en halvtimes tid før du vasker det av med lunkent vann.
• Tea Tree Oil:
Tea Tree Oil er en spesiell olje, utvinnet av bladene fra et tre i Australia, og brukes til behandling av mange hudlidelser. Oljen har lindrende og antibakterielle egenskaper, og vil kunne hjelpe mot hovne og betente kviser. Hvis du har sensitiv hud, bør du ikke benytte oljen.
• Unngå ost med løpe:
Dersom du plages med kviser, kan det være verdt et forsøk å unngå ost tilsatt løpe, og annen bitter mat. Løpe er et enzym som får melkeproteinet kasein til å ”løpe sammen” og danne en tett ostemasse.
Det finnes enda flere råd og tips mot kviser. Varm damp vil kunne åpne og rense dine porer, og hvitløk skal kunne fremskynde heling av kviser, med sine antiseptiske og soppdrepende egenskaper. Det er også en rekke oppskrifter på ulike ansiktsmasker som vil kjøle, lindre og redusere kviser.
Hva sier ekspertene?
Det er desverre ikke mulig å trylle bort en kvise, uansett hvor ubeleilig tidspunktet den dukker opp på kan være. Mange blir desperate og forsøker ulike kjerringråd i mangel på andre alternativer. Noen forsøker med tannkrem, mens andre knuser betennelsesdempende tabletter og smører på kvisene. Flere hudleger fraråder deg å benytte disse metodene, og anbefaler heller å smøre på en fruktsyrekrem for å roe ned betennelsen. Har du ikke noe beroligende å ta på huden er det bedre å la den være i fred, eller dekke over kvisene med en god dekkstift. Flere av kjerringrådene vil kunne irritere huden din, og dermed gjøre vondt verre. Det er likevel noen råd som som enkelte hudspesialister går god for, slik som isbit-trikset og bruk av honning. Det er mange hudleger som hevder at Manuka honning har egenskaper som trekker fuktighet ut av de bakterielle cellene som fører til kviser.
Selv om noen opplever at enkelte kjerringråd fungerer, er det best å være forsiktig. Har du problemer med kviser og uren hud, bør du vurdere å oppsøke en hudterapeut eller lege før du utforsker for mye på egenhånd. Det kan vise seg å virke mot sin hensikt og føre til konsekvenser du vil angre på.