Forebygg kviser med riktig hudpleie

Det enkle er ofte det beste, er en gyllen regel i mange tilfeller, og gjelder også for hudpleie og forebygging av kviser. Svært mange overdriver sine rutiner ved å bruke sterke og uttørkende produkter, samt hyppig eksfoliering. Dette vil kunne føre til tørr og irritert hud, og dermed ha motsatt virkning ved å forverre eller forårsake kviser. Anbefalte produkter varierer avhengig av hudtype og om du ønsker å forebygge eller bli kvitt urenheter. Det er uansett ikke nødvendig å benytte flere ulike produkter og de mest kostbare kremene for å oppnå ønsket resultat.

Vær kritisk til reklame

I dagens moderne samfunn omgis vi av reklame hvor enn vi befinner oss. Flere steder lyser det opp plakater og annonser som forteller oss hvordan vi får perfekt hud, og blir kvitt rynker, kviser og urenheter. Det er lett å la seg påvirke, da reklamen kan være svært overbevisende med produkter som gir fantastiske resultater. Mange bruker mye penger på slike varer, og blir skuffet av å ikke oppleve ønsket effekt. Flere hudpleieprodukter har nemlig ingen dokumentert effekt til tross for hva de lover. Finner du derimot riktige produkter for din hud, vil de virke både beskyttende og forebyggende, samt styrke huden.

Selv om det er best å forholde seg til enkle rutiner, er det viktig å ikke droppe hudpleien. Er det noe du reagerer negativt på, kan det være feil produkt for din hudtype. Noen kan oppleve å få urenheter og irritert hud av kremen som i utgangspunktet skulle være en mirakelkur mot kviser. Dersom du er usikker på hva som er riktig for deg, kan man få gode råd hos en lege eller hudterapeut, og alternativt ta en hudanalyse. Dette gjelder både menn og kvinner, men det er oftest kvinner som lar seg forføre av påstander som spiller på deres ønske om å holde seg ung og vakker. Det er uansett store variasjoner hos alle, med tanke på hudtype, gener og livsstil.

Hudtyper og enkle rutiner

Det er viktig å finne produkter som er beregnet på din hudtype. Mange tror at huden deres er verre enn den egentlig er og benytter derfor feil produkter, og overdriver gjerne i tillegg med hard skrubbing og hyppig rens. Dersom man feilaktig benytter produkter for fet hud, tørker man ut huden. Talgkjertlene vil forsøke å kompensere for dette og resultatet blir enda flere kviser. Uansett hudtype bør man forholde seg til enkle rutiner med daglig rens og tilføring av fuktighet. Generelt anbefales det å rense ansiktet to ganger daglig, slik at man fjerner døde hudceller, svette, talg og sminke. Kropp, ansikt og hender har også behov for fuktighetskrem for å pleie og beskytte hudbarrieren.

Tørr hud:

Ved tørr hud er talgproduksjonen lav, og huden kan være flassete og sensitiv. Huden kjennes ofte stram og vil klø lettere enn normal hud. Har man kviser i tillegg er det mange kviseprodukter som kan forverre tilstanden da de tørker ut huden. Det er derfor viktig å velge kremer som tilfører fukt og motvirker tørrhet. Er huden veldig tørr bør man også unngå renseprodukter som må skylles av med vann, da dette kan bidra til uttørking.

Fet hud:

Fet hud kjennetegnes ved høy talgproduksjon og vil ofte føre til tilstoppede porer og hudormer. Det er ikke nødvendigvis kviser tilstede, men det er veldig vanlig ved fet hud. Her er det behov for produkter som regulerer talgproduksjonen og eventuelt reduserer betennelser og kviser.

Normal hud:

Du kan bruke det meste av produkter ved normal hud, der valget avhenger av om du ønsker å behandle eller forebygge urenheter. Det er likevel viktig å velge et produkt som ikke tørker ut huden. Ofte er det behov for en fetere krem på vinteren.

Kombinert hud:

Dette er den vanligste hudtypen i Norge, der huden som regel er normal i kinnene og på halsen, mens t-sonen er mer utsatt for kviser i perioder. Det er lurt å bruke en rens som reduserer fett, og en fuktighetskrem som ikke er fettrik. En fetere krem kan eventuelt benyttes på tørre flekker ved behov.

For å unngå eller behandle kviser, er det svært viktig å velge produkter tilpasset din hudtype. Velger du feil produkter kan det ha motsatt virkning. Hudpleie trenger likevel ikke være kostbart eller komplisert. Enkle rutiner er som regel tilstrekkelig, og bedre enn overdreven pleie. Vær kritisk til reklame, og rådfør deg heller med en hudpleier eller apotekpersonell. Riktige valg og sunn fornuft vil gi de beste resultatene.