P-piller mot kviser

P-piller er et hormonpreparat, og er den eldste og mest vanlige formen for prevensjon. Pillene etterligner kroppens egen menstruasjonssyklus, forhindrer eggløsning, og beskytter dermed mot graviditet. P-piller har vist seg å være en effektiv behandling for kvinner med moderate kviseplager. Dette gjelder spesielt dersom det er behov for prevensjon i tillegg, da pillene ikke er et førstevalg ved behandling av akne.

Virkningen av p-piller mot akne

Kviser forårsakes av hormonelle endringer, og er derfor mest vanlig i tenårene, da produksjonen er høy. Det er likevel flere som plages i voksen alder. Mange kvinner opplever kviser rundt graviditet eller i forkant av menstruasjon.

Androgener, (mannlige kjønnshormoner), stimulerer vekst av hud, hår og talgkjertler. Dersom kroppen produserer for mye av slike hormoner, eller om huden er mer følsom for hormonenes effekter, vil det produseres ekstra mye talg. Dette vil blokkere talgkjertlenes utførselsganger, og forårsake infeksjoner og betennelse i huden, og dermed kviser og urenheter. Noen p-piller inneholder både østrogen og gestagen, mens andre inneholder kun gestagen. Enkelte piller inneholder et anti-androgen i tillegg (slik som merket Diane), som vil motvirke produksjonen av mannlige kjønnshormoner. Dette vil dermed kunne hindre utvikling av akne.

Ulike p-piller

P-piller mot kviser, er spesielt aktuelt for kvinner som ønsker et prevensjonsmiddel, og allerede har forsøkt annen lokalbehandling vav kviser, uten ønsket effekt. Det benyttes flere typer p-pillemerker, slik som Yasmin, Diane og Loette. Diane ble i utgangspunktet utviklet til behandling av akne, men ble markedsført som prevensjonsmiddel, da det viste seg og være et fullgodt alternativ til å forhindre graviditet. Vi skal se litt nærmere på noen p-piller.

Diane:

Diane inneholder anti-androgen og østrogen, og egner seg til behandling av moderate og alvorlige tilfeller av akne. Mange har gode erfaringer med bruk av Diane mot kviser. Man må likevel regne med at det vil ta minst tre måneder før man ser resultater, avhengig av alvorlighetsgrad.

Yasmin/Yasminelle:

Yasmin og Yasminelle er p-piller som anvendes av mange, og har en gunstig innvirkning på kviser. Alle reagere ulikt på forskjellige p-piller, men disse merkene har gjennomsnittlig færre bivirkninger enn andre p-pillemerker.

Loette:

Loette er et antikonsepsjonsmiddel, men foreskrives av noen leger ved moderat akne. Mange kvinner opplever færre kviser og renere hud med denne p-pillen.

Feminil og Zyrona:

Disse merkene inneholder cyproteronacetat, et anti-androgen som vil hemme virkningen av mannlige kjønnshormoner (på samme måte som Diane). Feminil kan også benyttes som prevensjonsmiddel, men er ikke anbefalt til dette alene uten tilfeller av akne.

Bivirkninger

Som med alle legemidler har p-piller også en rekke bivirkninger. Økt risiko for blodpropp er noe mange er bekymret for, og noe man bør være klar over, selv om det er svært sjeldent. Blant de som bruker p-piller øker forekomsten av blodpropp med 2-4 tilfeller per 10.000 kvinner årlig. Risikoen er høyest de første seks månedene, og man bør derfor unngå å bytte merke.

Vanlige bivirkninger er kvalme, hodepine, humørsvingninger, vannansamling i kroppen og ømme bryster. En kan også oppleve vektøkning, redusert sexlyst og uregelmessige blødninger.

På grunn av faren for blodpropp har Legemiddelverket begrenset bruksområdet og laget strengere regler for bruk av p-piller. Når det gjelder merket Diane, anbefales det at kun kvinner med alvorlige kviseplager benytter disse p-pillene. Dette er på grunn av en høyere risiko for blodpropp sammenlignet med andre merker. Sjansen er likevel lav, der 0,1 % av brukerne har opplevd denne bivirkningen.

P-piller er en god løsning for mange kvinner, som prevensjon og til behandling av kviser. Vi er alle forskjellige og vil reagere ulikt på diverse legemidler. Det er derfor lurt å snakke med en lege eller helsesøster om de ulike alternativene, og avgjøre behandlingen etter ditt behov. Som med alle behandlingsmetoder, vil det ta tid før man ser resultater. Som regel vil det være verdt det, når kvisene forsvinner.