Tabletter mot kviser

Det finnes gode behandlingsmetoder for alle som er plaget med kviser. Det er ulike behov, basert på en rekke varianter av kviser, både milde og alvorlige former. I tillegg til alvorlighetsgrad avgjøres behandlingsmetode ut ifra alder, hudtype og eventuelle sykdommer. For de fleste er det nok med lokalbehandling, men verre tilfeller krever tablettkurer i tillegg. Ved dannelse av kviser tettes talgkjertlenes utførselsganger av døde hudceller og hudormer. Man ønsker derfor først og fremst å forebygge og motvirke hudormer. Det er også viktig å redusere talgproduksjonen, dempe betennelse i huden, og redusere bakteriemengden.

Tabletter til behandling av kviser

Ved uttalt akne, er det aktuelt med tabletter. Det gjelder også om man ikke oppnår resultater med lokalbehandling, og for de som har en tendens til arrdannelse. Det er tre medikamentgrupper for tablettbehandling av kviser. Ved moderate og mer alvorlige tilfeller er antibiotika den mest vanlige formen for behandling. Tabletter bør som regel kombineres med lokalbehandling.

• Antibiotika:

Antibiotika tabletter vil hemme vekst av bakterien Propionibacterium acnes, dempe betennelser og motvirke hudormer. Tetracycliner er den mest brukte antibiotikagruppen til behandling av kviser. De fleste opplever få bivirkninger, men tablettene kan forårsake løs mage, kvalme, soleksem og soppinfeksjoner. Behandlingen er langvarig, fra tre til seks måneder, og krever tålmodighet. Disse tablettene er ikke for barn under 12 år, eller gravide kvinner. Det er også viktig å kombinere tablettbehandlingen med en krem eller salve for å unngå resistens, samt for en raskere og bedre effekt.

• P-piller:

Hormonell behandling med p-piller har vist seg å ha en gunstig effekt mot akne. Merker som Diane og Yasmin motvirker det mannlige kjønnshormonet testosteron. Diane inneholder også et anti-androgen i tillegg til østrogen, som vil redusere forekomsten av kviser. For kvinner som i tillegg ønsker prevensjon, kan dette være en god løsning.

• Isotretinoin (Roaccutan):

Isotretinoin benyttes bare i de mest alvorlige tilfellene av akne, der ingen annen behandling fungerer, eller ikke har noen hensikt. Det er strenge regler rundt foreskrivning av dette legemiddelet på grunn av alvorlige bivirkninger. Gravide kvinner og personer med nyre eller leversykdommer kan ikke bruke disse tablettene. Isotretinoin er svært fosterskadelig og kan føre til misdannelser. Derfor må graviditet unngås under behandlingen, og en periode i etterkant. Kvinner vil måtte foreta graviditetstester før, under og etter behandlingen, og benytte sikker prevensjon. En resept vil av disse grunnene begrense seg til 30 dager av gangen.

Isotretinoin vil hemme talgproduksjonen og redusere betennelse i huden. Behandlingen varer i 3-6 måneder, men man kan se en god effekt etter noen få uker. Svært mange som gjennomgår denne kuren, blir kvitt sine kviseplager, og trenger ingen videre behandling. Det er en kostbar kur, men mye av utgiftene kan refunderes av folketrygden. Mindre alvorlige bivirkninger kan forekomme, slik som tørre øyne, sprukne lepper og tørr hud. Dette kan man forebygge med øyedråper, leppepomade og fuktighetskrem.

Vil kvisene komme tilbake?

Etter en tablettkur med antibiotika, vil kvisene ofte kunne blusse opp igjen senere. Det er derfor viktig å fortsette med forebyggende behandling i lengre tid etter kuren. Dette kan være produkter som inneholder benzoylperoksid eller retinoider (A-vitamin derivater). Tetracycliner kan brukes i 3-6 måneder, og gjentas noen ganger ved behov. På grunn av faren for resistens, vil man unngå langvarig behandling med antibiotika, og det brukes derfor ikke til forebygging.

P-piller kan forårsake bivirkninger både ved oppstart og når man avslutter behandlingen. Kroppen trenger tid til å venne seg til fraværet av syntetiske hormoner. Kviser og uren hud er en av reaksjonene som kan oppstå, og kan vare i flere måneder. Om man var sterkt plaget i utgangspunktet, er det sannsynlig at problemet kommer tilbake.

Isotretinoin er et av få legemidler som kan få akne til å forsvinne permanent.
Etter å ha fullført en kur med slike tabletter, blir 80 % kvitt sine kviseplager. Enkelte vil ha behov for en etterbehandling, der dosen ofte reduseres.

Tabletter mot kviser er nødvendig i flere tilfeller, der lokalbehandling ikke er tilstrekkelig. En kombinasjon av begge vil kunne fremskynde helingen og gi et bedre resultat. Det er uansett snakk om langvarige behandlingsformer, og krever tålmodighet. Det kan være frustrerende å føle at resultatene ikke kommer, men de fleste vil overvinne kvisene tilslutt.