Spekulasjoner og myter om hvorfor kviser oppstår

Det finnes mange råd og tips til forebygging og behandling av kviser. Det en også ser er at det finnes en god del seiglivete myter om hvordan kvisene oppstår. Disse spekulasjonene har fått leve sitt eget liv i lang tid, men hva er egentlig riktig?

Seiglivete myter

Har du problemer med kviser har du også garantert hørt alle mytene, og prøvd alle råd og tips du har kommet over. Dessverre er mye av det en hører direkte usannheter. Har du hørt at sjokolade og fet mat vil føre til kviser? Dette stemmer nok ikke. Undersøkelser viser at hva du spiser vil ikke føre til hverken flere, eller færre, kviser alene. I den grad maten påvirker til økt produksjon av kviser er det sammen med andre faktorer, som hormoner eller annen sykdom. Kanskje har du også hørt at en skal vaske ansiktet ofte, slik at huden til enhver tid er ren? Dette trenger du ikke følge. Ja det er viktig å rense huden, men overdreven vask vil over tid heller skape flere problemer. Huden har en naturlig beskyttelsesfunksjon innebygd, og denne kan ødelegges. Kviser kommer som kjent ikke av skitt eller bakterier. Hyppig vask av huden gir derimot grobunn til flere plager om beskyttelseshinnen ødelegges. Noen har også hevdet at kviser er arvelige. Nei, det er de ikke! Selv om foreldre har hatt plager vil det ikke si at du trenger få de samme plagene. Det finnes mange spekulasjoner enda om kring dette, men til nå har vitenskapelige tester at mytene er nettopp det; myter!

Mytene om hva du skal gjøre for å bli kvitt kviser

Her er det nesten bare å velge og vrake i spekulasjoner. Tidligere nevnte vi hyppig vask, som en altså ikke skal gjøre. Det vil heller ikke hjelpe å kutte ut all fet mat. Huden din trenger faktisk fett for å kunne reparere seg selv og bygge opp beskyttelsen. En del hevder at å unngå fete ansiktskremer vil gjøre at kvisene forsvinner. Dette kan være sant for enkelte, om kremen fører til at porene blir tilstoppet, men generelt vil ikke dette stemme. Det finnes også en del som sverger til at en skal klemme ut kvisene. Da mener man at kvisen vil bli tømt, for deretter tørke ut. Dette rådet bør du absolutt ikke følge, da det vil forverre plagene. Klemmer du kan du få betennelser i huden, samtidig som du har økt risiko for arrdannelse. Noen hevder at solarium vil hjelpe til å tørke ut kviser. Dessverre må vi nok avlive denne myten også. Solariumsstråler vil ikke føre til mindre kviser. Naturlige solstråler kan hos enkelte hjelp, men det er enda noe omstridt. Det finnes enda flere varianter av myter rundt dette temaet. Det som er viktig om du har plager er å sjekke hva som faktisk er riktig og ikke.

Avlive mytene

Har du problemer med kviser, og dette plager deg, bør du sette deg inn i hva som faktisk stemmer. Du kan blant annet finne gode tips til pleie og hjelpemidler her på siden. Det er viktig at en handler utfra fakta og ikke myter, myter som faktisk er vitenskapelig motbevist. Har du plager som ikke vil gå over kan det skyldes hormonforstyrrelser eller sykdom. Er plagene store bør en hudlege konsulteres, men det er også ting du kan gjøre selv. Følg råd som gis, og som faktisk fungerer.