Hvem får kviser?

Kviser og uren hud er ingen mystisk sjelden tilstand, som bare opptrer hos noen få utvalgte. Tvert i mot er det et svært vanlig hudproblem som rammer så og si alle på et tidspunkt i løpet av livet. Det er vanligst hos tenåringer, i forbindelse med pubertetens hormonelle endringer, men mange har problemer med kviser i voksen alder. Alvorlighetsgrad varierer, fra noen få beskjedne kviser, til uttalt akne med pussfylte byller og store plager. Selv om de fleste får kviser, er det noen som er mer utsatt, som følge av en rekke medvirkende årsaker.

Hvem er utsatt for kviser?

Grunnen til at man er mest utsatt i tenårene, er økt produksjon av testosteron, som stimulerer talgproduksjonen. Noen er mer følsomme for disse kjønnshormonene enn andre, og vil dermed kunne få mer kviser. Ved overproduksjon av talg (sebum) vil utførselsgangene til hudens talgkjertler tettes igjen, og det oppstår hvite eller sorte hudormer. Om denne tilstopningen blir sittende fast, vil bakterier bryte ned talget og avfalsstoffene vil irritere talgkjertelen, og forårsake en betennelse. Kviser kan forekomme flere steder på kroppen, men ansiktet er mest utsatt, samt ryggen og brystet, på grunn av høyere talgproduksjon.

Det antas at rundt 80 prosent av alle ungdommer har kviser eller uren hud. For de fleste går det over etter puberteten, men for noen fortsetter problemet opp i voksen alder, eventuelt dukker det ikke opp før de er langt forbi tenåringsfasen. Dette kan ha ulike årsaker, enten hormonelle endringer rundt graviditet, stress, bivirkninger fra legemidler, eller forårsaket av kosmetikk eller fete hudprodukter. Uansett årsak, kan kviser forekomme hos alle, uavhengig av alder og hudtype.

Medvirkende årsaker

Den mest vanlige årsaken til kviser er hormonelle endringer, enten det er i puberteten eller i forkant av menstruasjon, eller i forbindelse med graviditet. Alle kan i utgangspunktet få kviser, men enkelte er mer uheldig enn andre. Vi skal se litt nærmere på faktorer som kan medvirke eller forverre kviser.

Arv:

Arv og gener har vist seg å være en medvirkende årsak til kviser. Dersom flere i familien har hatt problemer med akne, vil du kunne være mer utsatt for å få kviser. Det er likevel ingen selvfølge, da gener kan være uforutsigbare.

Legemidler:

Noen medikamenter kan forårsake kviser, der de vanligste er kortison og ulike hormoner. Mindre vanlige preparater som utløser kviser er p-piller, anabole steroider, testosteron og epilepsimedisiner.

Hygiene:

Har du en uvane av å plukke og klemme på kvisene, med skitne hender og fingernegler, kan du tilføre mer bakterier og gjøre vondt verre. Men foruten dette, får du ikke kviser av dårlig hygiene. Hard skrubbing av huden og sterke, parfymerte produkter kan irritere huden og utløse kviser. Det beste er daglig rens av huden med milde produkter og en god fuktighetskrem.

Stress:

Psyken vår har innvirkning på hud og helse, og stress kan forårsake kviseutbrudd. Dette skyldes økt produksjon av stresshormoner, som kortisol og adrenalin, som indirekte vil føre til en økning av talgproduksjonen. De som er mest utsatt har ofte en tendens til akne i utgangspunktet.

Kosthold:

Det er mange teorier omkring kosthold og kviser, om det finnes en direkte sammenheng eller ei. Det er ingen holdepunkter for at sjokolade og fet mat fører til kviser, men studier viser at melkeprodukter og mat med raske karbohydrater kan være en utløsende faktor for noen. Derfor anbefales det å unngå for mye sukker, begrense inntaket av alkohol, og spise mer lav-glykemisk mat.

Kosmetikk/produkter:

Mange ingredienser i kosmetikk og kremer kan fremprovosere kviser, ved at de tetter igjen porene i huden. Om man ønsker å skjule kvisene med sminke, bør man være nøye med å rense sminkekostene, og rense huden hver kveld. Fuktighetskremer og solbeskyttelse bør være komedogenfrie, slik at de ikke vil tette igjen hudens utførselsganger.

Det er svært få som aldri opplever kviser. Dette kan være en trøst for noen, men desverre er det enkelte som er alvorlig plaget. Tenåringsfasen er mest kritisk, og ofte får gutter mer kviser enn jenter. Det er uansett noe alle kan få, men flere faktorer spiller inn og avgjør alvorlighetsgrad. For de som er arvelig belastet, kreves det ofte behandling i form av lokale kremer og tablettkurer. I andre tilfeller kan det være tilstrekkelig å unngå triggende matvarer og redusere stressnivået, samt pleie huden riktig. Vi er alle forskjellige, og reagerer ulikt både psykisk og fysisk, enten det dreier seg om stress og krav i hverdagen, matvarer eller andre produkter.