Bivirkninger av behandling mot kviser

Behandling av akne avhenger av alvorlighetsgrad, og det kan ta flere måneder før man ser resultater. Uansett om man er lett eller alvorlig plaget med kviser, finnes det heldigvis gode behandlingsmetoder for de ulike tilstandene. Ulempen med alle disse preparatene er bivirkningene som kan oppstå. Uansett vil de fleste synes det er verdt risikoen hvis det kan bekjempe skjemmende og ubehagelige kviseproblemer.

Bivirkninger av lokalbehandling

Benzoylperoksid:

Basiron er et av de mest brukte produktene som inneholder benzoylperoksid. I begynnelsen av behandlingen med dette produktet, vil du kunne oppleve en brennende følelse og irritasjon i huden. Etter noen dager vil huden også flasse litt. Disse bivirkningene er forbigående, men ved en alvorlig hudreaksjon bør behandlingen avsluttes og man bør oppsøke lege. Det er viktig å unngå sol og solarium når du benytter Basiron. Kremen skal heller ikke smøres på skadet hud, da det er risiko for overømfintlighet. I kontakt med hår og tekstiler, har preparatet en blekende effekt.

Retinoider:

Retinoider er medisiner som ligner kjemisk på vitamin A, og er mye brukt til behandling av akne. Det er vanlig å oppleve bivirkninger i form av irriterert hud, med rødme, kløe, tørrhet, og en sviende følelse etter påføring. Dette vil som regel gå over etter noen uker, men det hender det er nødvendig å justere dosen. Det er vanlig med økt følsomhet for lys, og man bør derfor unngå eksponering for kraftig sollys eller UV-stråling. Noen opplever også sprukne lepper, tørre øyne og irriterte øyelokk, og i sjeldne tilfeller kan det forekomme katarakt og tåkesyn.

Azealinzyre:

Preparater med azealinsyre, vil hindre vekst av bakterier, og er en av lokalbehandlingene som benyttes mot kviser. Om du bruker en av disse kremene, for eksempel Skinoren, kan du oppleve rød og flassende hud, samt en brennende følelse etter å ha smurt på produktet. Dette er milde og forbigående bivirkninger. Mindre vanlige og sjeldne bivirkninger er depigmentering av hud, overfølsomhet og en eventuell forverring av astma.

Lokal antibiotika:

Den vanligste formen for antibiotika mot kviser er Clindamycin. Bivirkninger kan være tørr hud, lysfølsomhet, kløe og flassende utslett. I mer sjeldne tilfeller kan man oppleve kvalme, blødning i huden, hodepine og irritasjoner i øynene. Dersom man får en kraftig reaksjon tidlig i behandlingen, med rødme, svie og ubehag, bør man enten avslutte behandlingen eller påføre kremen mer sjelden. På grunn av økt følsomhet for lys, bør man unngå å oppholde seg i sterkt sollys, og ved solbrenthet, må man avvente videre behandling.

Bivirkninger av tablettkurer

Antibiotika:

Tetracycliner er en bredspektret type antibiotika som virker betennelsesdempende, og er ofte førstevalget av antibiotka i behandling av kviser. Det kan desverre gi noen bivirkninger fra mage og tarm, i form av kvalme, brekninger og diarè, og eventuelt soppinfeksjoner. Overfølsomhet for sol kan også utvikles, men det er hovedsaklig i begynnelsen av behandlingen. Det er også en risiko for etseskader i spiserøret, og tablettene skal derfor tas med rikelig drikke, (ikke melk, da det ødelegger virkningen). Svært sjeldent kan det oppstå forandring i blodet sammensetning. Det er også en fare for å utvikle resistens, og kombineres derfor ofte med annen behandling for å unngå dette.

P-piller:

I blant benyttes p-piller som en alternativ behandling mot kviser. Vanlige bivirkninger er utslett i huden, brystsmerter, hodepine og humørendringer. Vektøkning og redusert sexlyst kan forekomme, samt uregelmessige blødninger. P-piller øker også risikoen for blodpropp.

Roaccutan (Isotretinoin):

Dette er et legemiddel som bare benyttes i alvorlige tilfeller av akne. På grunn av risiko forbundet med behandlingen, er det strenge regler rundt foreskrivningen av legemiddlelet. Roaccutan er svært fosterskadelig, og en må derfor unngå graviditet under hele behandlingen, og en stund i etterkant. Legen vil sørge for at kvinner benytter sikker prevensjon, og følge opp med graviditetstester underveis. Mindre alvorlige og vanlige bivirkninger er tørr hud og sprukne lepper, konjunktivitt, øyeirritasjon og hodepine. Isotretinoin kan i svært sjeldne tilfeller ha en negativ innvirkning på leveren, føre til økning av kolestrol og forverring av diabetes. Det er også angitt sjeldne tilfeller av depresjon, angst og humørsvingninger.

Det er mange faktorer å ta hensyn til ved valg av behandling mot kviser, og det er viktig å være klar over eventuelle bivirkninger. Alle legemidler har lange lister over mulige bivirkninger, da det er krav og regler for dette. Man må likvel ikke la seg skremme av alle tilstander som kan oppstå. De fleste bivirkninger er milde og forbigående, og vil antagelig være verdt risikoen om dine kviser forsvinner, eller reduseres. I de mest alvorlige tilfellene vil du bli nøye oppfulgt, men du må selv ta forhåndsregler og kontakte lege om du blir engstelig for ulike symptomer eller forverringer.