Bli kvitt arr etter kviser

Det er vanskeligere å behandle arr, enn kviser. Det er derfor svært viktig å forebygge og behandle kvisene før arrene oppstår. På samme måte som alvorlige kviseproblemer, kan stygge arr være psykisk belastende og forhindre sosialt samvær. Alle kan risikere å få arr etter kviser, men noen er mer disponert enn andre. Om du ikke lar kvisene være i fred, kan dette også forårsake permanente arr. Har du først fått arrdannelse, finnes det flere metoder som vil gjøre arrene mindre synlige. Akne-arr er vanskelig å behandle, og kan desverre ikke fjernes helt, men reduseres slik at de er minst mulig fremtredende.

Arr etter kviser

Arr etter kviser er mest vanlig hos de som har vært plaget med langvarig akne av alvorlig grad. Det kan likevel oppstå arr etter milde kviseplager, og de som er arvelig disponert. Har du problemer med kviser, lønner det seg å oppsøke en hudlege tidlig, for å bli kvitt kvisene før det dannes stygge arr. Arrdannelse avhenger også av hvor kraftig betennelsen av kvisen er og hvor dypt den sitter. Arrene kan ha ulik form, enten opphøyde eller nedsunkne og dype. Er det en lettere form for arrdannelse, kan det bedres med tiden, mens verre tilfeller blir ofte mer synlig.

Forebygging er viktig

For å unngå arr, er det viktig å bruke produkter som forebygger kviser. En god hudpleierutine daglig, med rens morgen og kveld, samt en fuktighetskrem som ikke inneholder tilstoppende ingredienser. Det er mye som kan medvirke til kvisedannelse, slik som stress, friksjon, svette, og enkelte typer mat. Forsøk å ta forhåndsregler og unngå ting du reagerer på, og kanskje viktigst av alt la være å klemme på kvisene. I mange tilfeller er det selve klemmingen som fører til arr. Du kan få utvidete blodkar, rødhet, pigmentforandringer og skade på porene, og arr som ikke vil forsvinne. Når kvisene er i ferd med å heles, er det viktig å beskytte huden mot solen. Nye arr blir ekstra synlige ved soleksponering på grunn av hyperpigmentering.

Behandling av akne-arr

Det er mange alternative metoder til behandling av akne-arr. Ingen av de vil kunne fjerne arrene fullstendig, men gjøre de mindre synlige. Hjemmebehandling vil kunne bedre arrene over tid, men for et bedre og raskere resultat bør du få profesjonell behandling i tillegg. Det krever uansett tålmodiget for å oppnå resultater.

Laserbehandling:

Det er flere metoder innen laserteknologi, der valget avhenger av hudtype og omfang. Fraksjonert laser regnes som det beste alternativet til behandling av arr etter kviser. Laseren vil fjerne det øverste hudlaget, stramme det midterste laget og gjøre huden glattere. Laseren vil også stimulere til nydannelse av kollagen, og gjør arr mindre synlige. Det vil ta fire til seks måneder før man ser et endelig resultat. Erbium laser, karlaser og micro laser peel er blant de andre laserbehandlingene som benyttes. De reduserer alle rødhet og ujevnheter.

Hudkirurgi og kenacort injeksjon:

Ved nedsunkne arr benyttes det en såkalt ”punch teknikk”, der man fjerner selve hullet i huden og syr igjen overhuden med spesialsutur. Dype akne-arr fjernes også kirurgisk, mens opphøyde og tykke arr kan jevnes ut med en injeksjon av kenacort (kortikosteroid).

Kjemisk peeling:

Med muligheten til laserbehandling, er kjemisk peeling blitt lite aktuelt, da det har liten effekt. Peeling med en høy konsentrasjon av glykolsyre og salisylsyre kan gi noe forbedring av teksturen i huden.

Fillere:

Arr forårsaket av kviser gir ofte et mindre volum under huden. Ved hjelp av fillere vil huden fylles opp og jevnes ut. Hyaluronsyre og radiesse er de mest brukte fillere.

Først og fremst bør du unngå å klemme og plukke på kvisene du har. Det kan både forverre infeksjonen og forårsake arr. Det anbefales heller ikke å bruke masker og kostbare kremer til egenbehandling av arr. Dette kan irritere huden, og gjøre arrene mer røde og synlige. Ønsker du å fremskynde helingen, bør du diskutere det med en lege eller apotekpersonell. Har du mye arr etter kviser, er det ingen grunn til å skjule problemet. Det finnes mange metoder som vil redusere arrene, og gjøre hverdagen bedre.