Østrogenbehandling mot kviser

Det er mange måter å behandle kviser på, enten det er i form av egenpleie med daglige rutiner med hudrens og forebyggende produkter, eller med reseptbelagte salver og tablettkurer. Det er i noen tilfeller aktuelt med østrogenbehandling, da østrogen fungerer hemmende på utskillelse av testosteron, og vil dermed redusere talgproduksjonen.

Hva er østrogen?

Østrogen er kvinnelige kjønnshormoner, og spiller en viktig rolle i seksuell og reproduktiv utvikling. De vanligste østrogener er østradiol, østriol og østron. Hos kvinner produseres de hovedsaklig i eggstokkene, men også av fettceller og binyrene. Menn produserer også østrogen, men ikke like store mengder som kvinner. Østrogen regulerer kvinners menstruasjonssyklus, og påvirker hjerte og karsystemet, slimhinner, bekkenmuskulatur, samt hud og hår. Hormonet har også en innvirkning på hjernen, der studier viser at et kronisk lavt østrogennivå har en sammenheng med depresjon og dårlig humør.

Østrogennivået vil øke i puberteten, og under graviditet, og reduseres i overgangsalderen, eller når menstruasjonen opphører. Hormonsvingninger der østrogen-nivået avtar, vil kunne føre til en økning av testosteron i kroppen. Derfor kan kvinner ofte oppleve utbrudd av kviser i forkant av menstruasjon, ved graviditet eller menopause. Andre årsaker til et fall i østrogennivå, kan være polycystisk ovariesyndrom, overtrening og anorexia. Undervektige klarer som regel ikke å produsere tilstrekkelig mengde østrogen.

Østrogenbehandling benyttes ved flere av de ovennevnte tilfeller med hormonelle endringer. Mange p-piller inneholder østrogen, og selv om det hovedsaklig er et prevensjonsmiddel, brukes det også til behandling av akne.

Behandling med østrogen

De fleste p-piller inneholder østrogen, ettersom dette hormonet styrer menstruasjonssyklusen. Østrogenet vil forhindre eggløsning og etterligne kroppens egen mestruasjonssyklus. Slik hormonbehandling har også en gunstig effekt mot kviser, og benyttes derfor av mange kvinner som sliter med akne. Noen p-piller inneholder kun gestagen, mens andre inneholder både østrogen og gestagen. Til behandling av kviser anbefales det en som inneholder begge hormonene, da gestagenet alene kan øke talgproduksjonen.

Det finnes en annen type hormonbehandling, som ikke er like mye brukt. Behandlingen heter spironolaktone, og vil også motvirke mannlige kjønnshormoner. Det er i utgangspunktet et diuretikum (vanndrivende legemiddel), men brukes også som et anti-androgen, både mot hårtap og akne. Behandlingen benyttes også av transeksuelle eller personer som ønsker å motvirke maskuline trekk.

Bivirkninger av østrogenbehandling

De mest alvorlige bivirkningene ved bruk av østrogen, er brystkreft og blodpropp, som følge av langvarig behandling. Ved tilskudd av østradiol alene, vil risikoen for livmorkreft øke. Dette er grunnen til at medikamentene også inneholder progesteronlignende substanser.

Vanlige bivirkninger ved bruk av p-piller er nedstemthet, nedsatt seksuallyst, kvalme, hodepine, væskeansamling i kroppen, ømme bryster og menstruasjonsforstyrrelser.

Fordeler med østrogen

Dersom østrogen er i god balanse med progesteron, vil østrogen kunne stabilisere humørsvingninger og irritabilitet ved å øke nivået av serotonin i hjernen. Foruten en gunstig effekt mot kviser, vil østrogen også motvirke tørr og tynn hud. Østrogen bidrar til å øke produksjonen av kollagen, fettstoffer og elastin, og samtidig til å opprettholde fuktigheten i huden. Østrogenbehandling vil derfor være fordelaktig hos mange med problemhud. Det er likevel viktig å være klar over at slik behandling ofte ikke er varig, da kvisene kan komme tilbake når man slutter med behandlingen.

Østrogen er viktig av mange årsaker, blant annet til en naturlig utvikling av kvinnelige kjønnskarakteristikker, som for eksempel bryster og kvinnelig kroppsform. Et drastisk fall kan føre til økt risiko av hjerte og karsykdommer, samt benskjørhet. Når det gjelder behandling av kviser, kan østrogenbehandling i form av p-piller, være en god løsning for mange kvinner. Pillene kan forhindre hormonrelatert akne ved å redusere androgennivået i blodet, gjenvinne den naturlige balansen mellom androgen og østrogen, og dermed redusere talgproduksjonen.