Salve mot kviser

Det finnes mange produkter til lokalbehandling av kviser, både salver og kremer, samt ulike oppløsninger i flytende form. Begrepene går litt om hverandre, men produktene har hovedsaklig samme oppgave, der de forebygger og behandler kviser. De fleste salvene er respetbelagte, men det finnes enkelte produkter som selges uten resept. Selv om disse ofte mangler dokumentasjon på effekt, er det mange som har positive erfaringer i behandling av kviser og andre hudproblemer.

Salver til behandling av kviser

A-vitaminsyrederivater (Retinoider):

A-vitaminsyrer er blitt brukt til behandling av kviser i mange år, og man kjenner ikke til noen negative effekter av langvarig bruk. Disse produktene vil forhindre tilstopning av talgkjertler, motvirke hudormer og dempe betennelser. Salver med a-vitaminsyren adapalen kan være gunstig, da denne syren skal være mindre irriterende enn andre a-vitaminsyrer. De mest kjente retinoidene er Differin, Aberela og Epiduo. Differin er mye brukt i Norge, og kan brukes så lenge man er plaget med kviser. Man bør unngå å bruke benzoylperoksid samtidig, da det vil redusere virkningen. Huden blir også tynnere ved slik lokalbehandling, og kan gjøre at man blir solbrent lettere enn vanlig. Derfor er det lurt å beskytte huden med solfaktor, og eventuelt påføre salven på kvelden, dersom det er sol og varme.

Benzoylperoksid:

Benzoylperoksid er et godt resepfritt alternativ til behandling av kviser og finnes i form av dusjgelè og kremer. Slike produkter, som Basiron, Brevoxyl og Panoxyl, demper betennelse og motvirker hudormer. Dette virkestoffet er fordelaktig da det ikke er påvist resistens mot denne behandlingen. I startfasen kan man oppleve irritasjon i huden, men dette vil som regel gå over. Det er også viktig å være klar over at benzoylperoksid har en blekende effekt, og kan misfarge hår og tekstiler. Antibiotikatabletter og salver blir ofte kombinert med benzoylperoksid, for å unngå resistens.

Antibiotika:

Antibiotika i flytende form, som liniment eller oppløsning, benyttes til å drepe bakterier i huden. I Norge brukes det mest av antibiotikumet Clindamycin, med preparatnavnet Dalacin. For å unngå at hudbakteriene blir resistente, kombinerer man Dalacin ofte med benzoylperoksid.

Fucidin er en reseptbelagt salve som er rettet mot hudinfeksjoner. Den virker bakteriedrepende og demper betennelse og kløe. Salven er spesielt effektiv mot eksem og infekjsoner med gule stafylokokker. Selv om produktet ikke er rettet mot behandling av akne, er det noen som erfarer at det fungerer mot kviser.

Et reseptfritt alternativ:

Et av markedets reseptfrie produkter kalt «Utrolig» universalsalve, er et produkt som skal fungere mot en rekke hudproblemer, inkludert kviser og byller. Mange opplever å få en glattere og friskere hud av salven, og blir kvitt kviser og urenheter. Produktet ble opprinnelig utviklet til bruk av ubehag i munnen, men hjelper ved flere forskjellige plager. Salven består av eteriske oljer og planteoljer med ulike egenskaper.

Tidkrevende behandling

Det kreves tålmodighet ved behandling av kviser, uansett hvilken metode man benytter. Med riktig pleie og gode produkter, vil man se resultater etterhvert. Mange gjør en feil ved å bruke uttørkende produkter for å bli kvitt kviser. Det beste er milde produkter, beregnet mot akne, og eventuelt peeling en gang i blant. Dersom du bruker en salve med A-vitaminsyre, bør du derimot unngå eksfoliering.

Selv om behandling av kviser vil ta tid, er det enkelte faktorer som kan føre til lite eller ingen bedring. Det kan være at man avslutter behandlingen for tidlig, bruker for mange salver og kremer på en gang, eller bruker feil produkter. Om man bruker for mye av et produkt kan huden bli irritert og tørr.

Har du problemer med uren hud og kviser, er det svært mange behandlingsmuligheter, der salver og kremer ofte er tilstrekkelig. Noen produkter kan du kjøpe reseptfritt, mens andre krever et legebesøk for å få resept. Om du ikke ser resultater etter flere uker med lokalbehandling, bør du oppsøke en lege for å få veiledning og vurdere andre behandlingsmetoder i tillegg.