Behandling av kviser med ultraviolette stråler

Mange som sliter med kviser og uren hud, opplever en bedring av å oppholde seg i solen, og blir dermed ofte bedre i løpet av sommeren. Årsaken til dette kan være UV-strålenes antiinflammatoriske effekt, men det gir også en illusjon da huden rundt kvisene blir mørkere og kvisene mindre synlige. For de som er ille plaget, er behandling med ultrafiolette stråler et alternativ. Selv om dette kan være en god løsning for mange, har behandlingen en midlertidig effekt, og innebærer flere bivirkninger.

Hvilke effekter har UV-lys på akne?

Ultrafiolette stråler har vist seg å ha en positiv effekt i behandling mot akne. Naturlig UV-lys fra solen kan være farlig, men kunstig UV-lys kan være fordelaktig, da det dreper bakterier og reduserer talgproduksjonen.

Dreper bakterier:

Ved akne er det en overvekst av bakterien propionibacterium acnes. Bakterien fører til betennelser, rødhet og ubehag, og kan forårsake alvorlige infeksjoner. Ultrafiolette stråler har vist seg å kunne drepe denne bakterien, slik at en infeksjon vil forsvinne og huden kan heles. Behandlingen gir immunforsvaret en mulighet til å gjenvinne kontroll, slik at det er bedre rustet til å bekjempe kviser og andre infeksjoner.

Reduserer infeksjon:

I noen tilfeller kan kviser bli svært betente, med pussfylte blærer eller dype byller som kan etterlate arr. UV-lys kan redusere infeksjoner, selv i de mest alvorlige tilfellene. Dette er fordi lysbehandlingen dreper bakteriene som fører til infeksjon i utgangspunktet.

Betennelsesddempende:

Akne kan få huden til å se rød, irritert og betent ut. Ultrafiolette stråler har en antiinflammatorisk effekt og vil dempe hevelse og irritasjon i huden. Dette vil kunne være til stor hjelp for mange som har slitt med dårlig selvtillitt som følge av akne.

Behandling med ultrafiolette stråler

Naturlig sollys inneholder ultrafiolett lys type A og B. UVB er såkalte kortbølgede stråler, og er mest brukt til lysbehandling, da det fungerer best mot kviser og andre hudtilstander. UVA brukes i solarier, men har alene liten effekt på de fleste hudsykdommer. Strålene vil gjøre huden tykkere, og gjør dermed huden mer motstandsdyktig mot ytre påvirkninger. På lang sikt kan dette være ugunstig da talgkjertlene vil førstørres. Langvarig eksponering vil også øke risikoen for hudkreft, noe som gjelder både kunstige og naturlige UV-stråler. Derfor er det et begrenset antall (maks 50) behandlinger årlig.

Behandling med ultrafiolette stråler er en av flere typer medisinsk lysbehandling. Det benyttes kunstige strålekilder (lysrør), som avgir lys i ulik bølgelengde og energi. Hele kroppen kan behandles i et lyskabinett, eller man kan lokalbehandle enkelte hudområder. Før man behandles med UV-lys, er det lurt å dusje eller bade, og benytte en dusjolje som vil fukte og beskytte huden. Eventuelle kortisonkremer bør ikke påføres før etter behandlingen. Legen vil i forkant av behandlingen, få en oversikt over hvor følsom pasientens hud er for sollys. Hudtype og alvorlighetsgrad av akne, vil avgjøre doseringen av UV-lys. Man begynner uansett første behandlingen svært forsiktig, og øker tid og lysmengde gradvis. Det er viktig å bruke beskyttelsesbriller, og lukke øynene under behandlingen, da UV-strålene vil kunne føre til grå stær og andre plager.

Bivirkninger av UV-stråling

Eksponering av UV-stråler, fører til tørr hud, og kan gi solbrenthet ved for høy dosering. For å unngå tørrhet er det viktig å smøre seg med fuktighetskrem oftere enn vanlig. På grunn av en økt risiko for hudkreft, hyperpigmentering og tidligere aldring av huden, er det retningslinjer for maks femti behandlinger i året.

Enkelte kan oppleve å få soleksem, og må behandle dette med kortisonkremer. Ved bivirkninger som hyperpigmentering eller rødhet i ansiktet, er det viktig å beskytte huden i ansiktet med en hette, eller solkrem med høy faktor. Om man sliter med forkjølelsessår (Herpes), kan disse fremkalles av UV-strålene. En lysbehandling kombinert med en ubehandlet herpesinfeksjon kan føre til spredning av herpes viruset, og gi utslett flere steder på kroppen, samt nedsatt allmenntilstand. Noen legemidler vil også kunne føre til lysreaksjoner i huden. Blant disse er tetracykliner, A-vitaminlignende preparater, medisiner mot leddgikt og enkelte hjertemedisiner.

Det mangler dokumentasjon på langdtidsvirkninger av lysbehandling hos de med alvorlige tilfeller av kviser, og behandlingen er kortvarig. Det kan likevel være en god behandlingsmetode for mange som sliter med mye kviser, spesielt hos de som blir verre på høsten og vinteren. Det er ansett som en god behandlingsmetode mot kviser, der strålene både reduserer betennelser og dreper bakterier. Det er likevel greit å være klar over hva behandlingen innebærer og hvilke bivirkninger som kan oppstå.