Oljefri fuktighetskrem

Her på kviseguiden skriver vi ofte om oljefrie fuktighetskremer (les mer på Kosmetikkportalen). Det kommer flere spørsmål om hva en oljefri fuktighetskrem faktisk er, og om vi kan skrive littt om det. Så her vil vi prøve å forklare hva en oljefri fuktighetskrem innholder og hva det IKKE inneholder. Hva den kan brukes mot, og om det finnes noen alternativer.

Hva er en oljefri fuktighetskrem

Fuktighetskrem beregnet for ansiktet kommer i mange varianter. At den er oljefri betyr at den ikke har oljeprodukter som er vanlige i ansiktskremer. Disse oljene er basert på kokosolje, mineralolje eller planteoljer, eller lanolin som er en animalsk olje. Oljen vil myke opp huden og bidra til å holde fuktigheten inne i huden. Det er derfor oljebaserte aniktskremer vil gjøre at huden føles glatt og smidig. Hvis du allerede har en fet hud, vil du nok foretrekke å bruke en oljefri ansiktskrem.

Hva inneholder en oljefri fuktighetskrem

En oljefri ansiktskrem-eller fuktighetskrem- vil være basert på kjemiske produkter istedetfor. Dette er for å etterligne effekten av en oljebasert fuktighetskrem, uten at huden vil se så fettete ut. Typiske ingredienser som fungerer som en erstatning er blant annet trisiloxane (som du finner i l’oreal)og dietikon (en organisk forbindelse som absorberer UV-stråler). Hvis du bruker en oljefri fuktighetskrem vil du se at den er merket som «oljefri» på beholderen.

En oljefri krem vil inneholde ingredienser som virker slik at den vil fungere som alle andre typer fuktighetskrem. Ingredienser som ceramider og hyaluronsyre har vannbindende egenskaper og holder på fuktigheten i huden. Beroligende virkestoffer, antioksidanter, og alpha-hydroksy syrer (for å motvirke skader fra overeksponering fra solen, eller andre miljøfaktorer). Du kan også se ansiktskremer som inneholder solkrem for å gi en ekstra beskyttelse.

Mot kviser

Kjenner du din egen hudtype? En fuktighetskrem som er oljefri, utviklet spesielt mot behandling av kviser, har trolig slaisylsyre eller benzoyl peroksid blant ingrediensene. Disse virkestoffene er veldig effektive mot bekjempelse av kviser. For de med en sensitiv hud, eller som er plaget av fettete hud, kan ha god nytte av å bruke oljefri fuktighetskrem.

Mot tørr hud

Hvis du har en veldig tørr hud, vil du sannsynligvis ikke ha særlig god nytte av en oljefri fuktighetskrem. Det kan være mer hensiktsmessig å gå til innkjøp av en fetere fuktighetskrem, som gjerne er basert på jojobaolje og lanolin (fremstilles fra saueull. Disse er kjent for å være særlig gode til å mykne opp en tørr hud. Tørr hud vil som regel ikke være så utsatt for kviser og akne generelt, slik at det vil ikke være gjenstand for like stor bekymring. Et tips kan være å bruke en oljefri fuktighetskrem om sommeren og en fetere fuktighetskrem, som holder bedre på fuktigheten, om vinteren (et bedre valg for å motvirke den tørre vinterluften).

Hvis du vil vite mer om kremer, som du kan bruker for å forebygge kviser , kan du klikke her