Hva en kvise egentlig er

Er du plaget av kviser?

Akne, kviser, eller knupper. «Kjært barn har mange navn», heter det. Kviser har også mange navn, men at det er så «kjært» er nok ikke så sannsynlig. Veldig mange mennesker er plaget av kviser, i en eller annen form, i løpet av livet. De fleste opplever at plagene kommer i tenårene. Hvis du er plaget av kviser er du ikke alene. I denne artikkelen vil vi prøve å forklare hva noen av disse tilstandene innebærer.

Forskjellen på kviser og akne

En enkelt kvise, er en helvelse som begynner under huden og blir til fordi en pore blir blokkert. En pore er små hulrom hvor kroppen kan skille ut svette og regulere temperaturen til kroppen. Hvis kvisene kommer tilbake igjen og igjen, altså når kvisene er tilbakevendende, snakker vi om akne. Det er på mange måter en mer alvorlig form, selv om alvorlighetsgraden kan variere.

En medisinsk tilstand

Kviser er som regel ikke særlig populært, fordi folk flest ser på dem som skjemmende. Det er ingen som liker kviser egentlig, men det er ikke alle som gjør nødvendige tiltak for å unngå dem. Det finnes mange behandlingsmetoder for å unngå kviser før de oppstår, og selv når du har fått dem. Kviser/akne er en medisinsk tilstand, og som alle typer av medisinske tilstander- bør alvorlige, sjenerende, og smertefulle utbrudd av kviser eller akne, behandles av en lege.

Hvordan en kvise dannes

En kvise formes når død hud ligger igjen i porene. De døde hudcellene blir holdt igjen på grunn av at porene er blokkert. Vanligvis p.g.a overprodukjon i talgkjertlene, som vanligvis bidrar til å holde huden frisk, sunn, og rask. Smuss, skitt, og infeksjoner kan også være en faktor når porene er blokkert. Disse blokkeringene vil føre til en hevelse som igjen fører til at porene blir fylt opp med puss. Les denne artikkelen for mer informasjon om hvordan en kvise dannes.

Hva du ikke må gjøre

Det er mange som, instinktivt, vil begynne å klemme og presse på kvisen med en gang de oppdager den. Det er ikke tilrådelig, siden det bare vil føre til flere komplikasjoner og som regel en forverring av kvisene. Blokkeringen og infeksjoner vil presses lengre inn i huden, og det kan i verste fall føre til en smertefull infeksjon- og enda verre, stygge arr (hvordan bli kvitt arrdannelser). Hvis du vil klemme på kvisen, sørg for at det skjer under sterile forhold. Er du hardt angrepet, bør du oppsøke en hudlege eller en hudpleier, som ideelt sett bør ta seg av jobben.

Huskeliste

  • Ved å ta hull på kvisene, kan det føre til infeksjon, og i verste fall arrdannelse.
  • Det finnes en rekke produkter på markedet for å bekjempe kviser.
  • Ved å redusere stress kan det også bidra til å redusere forekomsten av kviser.
  • Kviser dannes ved at porene blokkeres.
  • I noen tilfeller vil du oppleve at kvisen blir fylt med puss.
  • De fleste er har det ikke godt vel vitende om at de har kviser. Det er en ekkel situasjon.

Hvordan du kan forebygge kviser, kan du lese mere om i denne artikkelen.

Et enkelt grep mot kviser

Det beste botemiddelet mot å unngå kviser, er rett og slett renslighet. Hvis du holder huden ren vil det minske risikoen for utbrudd betraktelig. Regelmessig vasking, og bruk av exfoliering, vil fjerne de døde hudcellene og skitt. Endringer i kostholdet kan også være en faktor. Det er mange teorier rundt dette, men et sunt kosthold skader uansett ikke. Stress kan også være en utløsende faktor, så å unngå dette kan redusere risikoen for at du får et utbrudd av kviser. Det som derimot ER sikkert, er at hormonelle forandringer og forstyrrelser, er den viktigste faktoren til at en kvise dannes.

Når kvisene først kommer

Når kvisene først kommer –motstå fristelsen. La de gå sin kurs naturlig. I de fleste tilfeller vil det bare ta noen få dager før lesjonen gror sammen igjen. Selv om det kan være vanskelig, unngå så vidt mulig å irritere eller berøre kvisen. Hvis du absolutt må er det viktig å ha rene hender. Ikke dekk den til med sminke da det bare vil forverre blokkeringen og dermed øke alvorlighetsgraden. Hvis ikke kvisen vil gå bort, eller det blir en klar forverring, hvor kvisen blir større, smertefull, og irritert -kontakt en hudlege el. Lignende. Det kan være vanskelig å vurdere når du bør kontakte hudlegen, det kan du lese om i denne artikkelen.