Bli kvitt kviser på brystet

På lik linje med kviser i ansiktet kan kviser på brystet være arvelig betinget, eller forårsakes av hormonelle endringer og stress. Vår livvstil kan også være en medvirkende faktor, med tanke på aktiviteter og valg av klær, samt våre rutiner med hygiene og hudpleie. Noen deler av kroppen er mer utsatt for akne i utgangspunktet, på grunn av en høyere talgproduksjon, inkludert ansikt, rygg og bryst.

Årsaker til kviser på brystet

Årsaker til kviser på brystet, og generelt, kan være mange og skyldes ofte en kombinasjon av flere faktorer. Det kan hende dine rutiner virker mot sin hensikt, dersom du bruker fete produkter eller skrubber huden for hardt. I de fleste tilfeller er det snakk om hormonelle endringer. Dette gjelder ikke bare i tenårene, men for kvinner kan det oppstå kviser under graviditet og før menstruasjon. Vi skal se litt nærmere på noen medvirkende årsaker til kviser på brystet.

Hard skrubbing:
Det kan være fristende å skrubbe brystet godt for å bli kvitt kviser eller uren hud. Dette vil irritere huden og kunne fremprovosere kviser. Av samme årsak bør huden klappes forsiktig etter vask istedenfor å gni med et håndkle. Huden på brystet er veldig tynn, og vil lettere kunne få arr dersom du er uheldig og fjerner deler av huden.

Valg av sjampo og hudprodukter:
De fleste tenker ikke over at produkter du tar i håret, kan føre til kviser på ryggen og brystet. Fuktighetskremer bør også være komedogenfrie, uten ingredienser som tetter igjen utførselsgangene til talgkjertlene. Har du sensitiv hud og er utsatt for akne, bør du ha dette i tankene når du velger dine produkter.

Svette:
Vi svetter mye på brystet, noe som vil etterlate døde hudceller og talg som vil blokkere porene i huden. For de som er spesielt utsatt på sommeren spiller ofte solkrem en rolle i tillegg, der fete kremer kan virke tilstoppende. For å unngå kviser eller en forverret tilstand, er det viktig å dusje så raskt som mulig etter å ha svettet mye, enten det er etter et strandopphold eller fysisk aktivitet.

Klær:
Både brystet og ryggen er i konstant kontakt med klær. Er de tettsittende eller av et kløende materiale, kan de gni mot huden og skape irritasjon, eventuelt føre til svetting. Dette vil kunne forårsake utbrudd eller forverring av kviser på brystet. Det lønner seg derfor å bruke løsere klesplagg av bomull, for å bli kvitt kvisene.

Behandling av kviser på brystet

Det første rådet du bør følge er å vaske huden med mild såpe og vann. Om du ikke har enorme mengder med kviser på brystet, kan du forsøke med et reseptfritt preparat med benzoylperoksid. Dette vil redusere bakteriemengden i huden og dempe betennelser. Ettersom det har en blekende effekt, kan det lønne seg å velge dusjgelè fremfor krem eller salve. Et annet alternativ er produkter med salisylsyre. Denne syren bidrar til å fjerne døde hudceller, og sørger for at porene holdes åpne. I tillegg til en bakteriedrepende effekt, virker salisylsyre også smertestillende. Produkter med en høyere konsentrasjon av salisylsyre, er forøvrig reseptbelagt, men mildere varianter får du kjøpt uten resept. Dersom dette ikke hjelper, bør du oppsøke lege for å få medikamentell behandling. Retinoider (vitamin A-syrepreparater) er ofte et førstevalg til lokalbehandling av akne. For kvinner som også har behov for prevensjon, kan p-piller være aktuelt. Alvorlige tilfeller av kviser på brystet, vil ofte kreve antibiotika som en del av behandlingen.

Plages du med kviser på brystet kan det være svært plagsomt, både ubehagelig og frustrerende. Sommeren kan være spesielt utfordrende, da man gjerne vil kunne gå lettere kledd, uten å bekymre seg for skjemmende kviser. Selv om du ikke er alene om dette problemet, er det helst noe vi vil bli kvitt, eller unngå. Det er flere trinn du kan følge for å redusere risikoen for utbrudd, og til behandling av kvisene. Det viktigste er å bruke sunn fornuft, og rådfør deg med lege heller tidlig enn sent.