Kan noen helsetilstander og akne gå hånd i hånd?

Kviser er den vanligste sykdommen som finnes i huden. Akne er utvilsomt også den sykdommen som rammer flest mennesker. Kviser påvirker 85 % av alle tenåringer. 42,5 % menn og 50,9 % kvinner mellom 20 og 30 år rammes av akne også etter tenårene.

Velkjente årsaker til kviser

Årsaken til at man får akne er på grunn av overproduksjon av talg, påvirkning av hudbakterier og tilstopping av utførselsgangene til hudens talgkjertler. Kviser kan også skyldes endringer i hormonnivåene våre, arv, stress, bakterier og oljer.

Om du selv har akne, så kan mangel på vitamin D være en del av det som forårsaker symptomer eller være det som forverrer det.

Myter om akne

En myte som ofte dukker opp under diskusjon av kviser er at akne skyldes dårlig renhold. Dette er ikke sant, faktisk kan det å rense eller skrubbe huden for mye med sterke rensemidler eller såper gi irritasjon og forverre akne.

Det finnes heldigvis også metoder som kan bedre hudforhold. Ettersom hormoner spiller en vesentlig rolle for akneutviklingen, kan p-piller være en effektiv behandling mot akne for kvinner. Inne i p-pillene finner du østrogen- og progesteronlignende hormoner som er tenkt å redusere androgenaktiviteten på forskjellige måter. Blant dem er østrogenkomponenten den viktigste antiandrogene komponenten.

Hvis du skal benytte deg av kombinasjonspreparatene p-piller, p-ring eller p-plaster, så må blodtrykket ditt måles med et blodtrykksapparat før du starter på preparatet. Dette er for å sikre at legemidlene er trygge for deg å bruke.

Forhøyet blodtrykk hos unge kvinner er heldigvis sjeldent, men om tilfellet ditt er at du har et blodtrykk over 140, altså systolisk, og/eller 90, diastolisk, kan du ikke bruke kombinasjonspreparater som dette.

Et tegn på noe større

Akne som ikke vil bort kan også være et tegn på at det er noe større som foregår inne i kroppen din. I slike tilfeller kan det være lurt å ta en nærmere titt på huden din. Andre hudforhold og sykdommer kan ligne svært mye på akne. Her er det mange som tar feil mellom akne og andre sykdomsformer. Da kan det være greit å oppsøke en lege for å kontrollere tilstanden huden og resten av kroppen din er i.

Akne kan i noen tilfeller også være et trekk ved flere endokrine lidelser. Akne kan med andre ord også oppstå som et symptom på andre lidelser. Derfor er det uansett smart å oppsøke en lege om du sliter med irritert hud.