Kviser er noe som plager svært mange av oss, og kan virke nedtrykkende på selvtilliten. Akne er mest vanlig i områder med høyest talgproduksjon, slik som i ansiktet og øverste deler av bryst og rygg, men kviser kan også oppstå i underlivet. Det er heldigvis måter å forebygge og behandle disse kvisene på. Vi skal se litt nærmere på årsaker og hvordan du kan bli kvitt kviser i underlivet ved hjelp av en kvisefjerner.
Barbering som hovedårsak
Dersom du oppdager kviser i underlivet, er det først og fremst viktig å finne årsaken til problemet. Mange menn og kvinner som barberer seg nedentil, opplever å få kviser eller irritasjon i huden. Dette er trolig en av hovedårsakene til kviser i underlivet, da hud, olje eller rester av barberskum vil kunne tette hårfolliklene og forårsake en betennelse i talgkjertlene, og dermed føre til kviser. Det kan også være et resultat av inngrodde hår.
Den beste måten å forebygge kviser på, forårsaket av intimbarbering, er å benytte en ren og skarp høvel, og bruke gelè beregnet til barbering istedenfor skum. Det kan være lurt å ta en varm dusj rett etter barberingen for å få renset området best mulig, samt unngå tilstopning av hårfolliklene. Etter barbering kan du eventuelt påføre en uparfymert fuktighetskrem. Det anbefales også å barbere med hårene, altså i den retningen hårene gror, for å unngå inngrodde hår. Hvis du har kviser du gjerne vil bli kvitt, kan du forsøke å vaske området med en antibakteriell såpe, og smøre på litt kortisonkrem.
Høy svetteproduksjon
En annen vanlig årsak til kviser i underlivet er høy svetteproduksjon. Dersom du merker flere utbrudd i løpet av våren og sommeren, eller etter flere dager med mye fysisk aktivitet, kan dette være årsaken. Områder som er spesielt utsatt for svette, vil med varme og fuktighet, skape ideelle forhold for bakterier. I tillegg til materie som olje og døde hudceller, vil bakteriene blokkere hårfolliklene og føre til akne. Den beste behandlingen i dette tilfellet er å holde underlivet tørt og rent. Forsøk å bruke undertøy av 100% bomull, og unngå tettsittende klær. Sørg også for å dusje rett etter trening og benytt en mild intimsåpe, for å unngå hudirritasjon.
Det finnes noen produkter tilgjengelig som er beregnet på å forebygge høy svetteproduksjon. Disse kremene forhindrer også utslett forårsaket av friksjon, og inneholder aluminium chlorohydrate. Ved litt verre tilfeller kan du eventuelt benytte hydrogenperoksid, som er et bakteriedrepende middel, samt vaske underlivet med en antibakteriell såpe. Det kan også være tilfelle at du reagerer på dusjsåpen du bruker til vanlig, så vær nøye med å velge en mild variant, gjerne uten parfyme.
Mer alvorlige årsaker (Hidrosadenitt & Mollusker)
Kviser i underlivet er som regel ikke alvorlig, og kan også være hormonrelatert. Det er likevel noen mer alvorlige hudlidelser som kan ligne på akne, og krever diagnostisering og behandling av lege. Ofte er det nok med antibiotika, men i enkelte tilfeller er det nødvendig med små inngrep. Hidrosadenitt, også kalt svettekjertelbetennelse, kan se ut som kviser i startfasen. Det er ingen fullstendig klarhet i hva som forårsaker tilstanden, men faktorer som arv, kjønnshormoner (androgen og østrogen), fedme og røyking ser ut til å ha en innvirkning. En endring av livsstil kan derfor være nødvendig som en del av behandlingen.
En annen årsak til kviser i underlivet, kan være en virusinfeksjon som vi kaller Mollusker. Den kan spre seg ved seksuell omgang, eller hudkontakt. Det ser ut som små utvekster i huden, ofte med et krater i midten. Disse hudforandringene vil ikke bare opptre i underlivet, men også flere steder på kroppen. Tilstanden er ikke smertefull, og kan forsvinne av seg selv. Når det gjelder underlivet, er det vanlig med legebehandling for å hindre spredning av viruset. Molluskene kan frysebehandles, skrapes vekk, eller man kan smøre på kjemiske midler. De samme legemidlene som brukes til å behandle vorter, kan også foreskrives.
Det kan altså være flere årsaker til kviser i underlivet. Det beste er å finne ut av hva som forårsaker kvisene, og deretter forsøke å forhindre og behandle problemet. Hvis du ikke blir kvitt kvisene, eller det oppstår forverringer, bør du oppsøke lege for å få hjelp med behandlingen.